
Blijf in beweging, zo blijf je alert! Portret van een Vooruitdenker
Inge Eshuis is vanaf april 2019 onze dagelijks bestuurder namens Water Natuurlijk. Hoe is het haar vergaan?
Windmolens op de zeedijk moet wel inpasbaar zijn in de natuur
Fractie WaterNatuurlijk
Het kan u niet ontgaan zijn, het voornemen van het waterschap een intentieovereenkomst met RWE voor het plaatsen van windmolens op de zeedijk te sluiten, heeft brede media-aandacht gehad. Ook hebben natuurorganisaties en bewoners van zich laten horen. Voor de fractie van Water Natuurlijk was dit ook niet het makkelijkste onderwerp op de AB-vergadering. Enerzijds is er instemming met stappen zetten op weg naar energieneutraliteit. Anderzijds is er zorg over het aantasten van natuurwaarden en de leefbaarheid van de dorpen aan de zeedijk. Het is derhalve goed dat het AB het Dagelijks Bestuur (DB) heeft opgedragen een brief met deze unaniem gedeelde zorgen/aandachtspunten naar RWE te sturen met het dringende verzoek om een reactie en aanpak. Verder lezen? Meegestuurd in deze nieuwsbrief zijn: de inbreng van Joke Leenders in het AB en een krantenbericht uit het Dagblad van het Noorden waarin Inge Eshuis uitleg geeft.
Allereerst wil ook ik de insprekers bedanken voor hun betrokken reactie. Wij delen als fractie de zorg om natuur en landschap. Ook wij vinden dat dit traject dat nu ingezet wordt met dit voorstel een grondige en zorgvuldige afweging verdient. Deze afweging zal duidelijkheid moeten geven of en waar er nog plaats is voor windmolens op de zeedijk. Het waterschap zal pas een overeenkomst afsluiten met RWE op het moment dat aan alle voorwaarden wat betreft waterschapseisen en goede ruimtelijke ordening is voldaan. Dat is nog geen gelopen race.
Voorgesteld wordt om in lijn met het besluit om onze assets ter beschikking te stellen voor de opwekking van duurzame energie, nu een intentieovereenkomst af te sluiten met RWE voor de ontwikkeling van 3 tot 4 windmolens, te ontwikkelen door RWE Windpower, op de Eems-Dollard dijk. Met uitzondering van de Brede Groene Dijk. RWE heeft kennelijk ons gevraagd om een heldere opstelling. Die verheldering krijgen ze nu v.w.b. de waterschapseisen.
Waar doen we het voor? Waarom dit voor ons toch wel confronterende voorstel? Als waterschap hebben we ons tot doel gesteld om energieneutraal te worden. Dat hier een grote opgave ligt moge duidelijk zijn, het waterschap gebruikt enorm veel energie. Daarom hebben we ook in het coalitieakkoord en de energienota uit 2016 vastgelegd dat we onze eigen grond ter beschikking stellen voor energieopwekking en dat daarbij sprake kan zijn van windenergie. Mits inpasbaar en met maatschappelijk draagvlak en zonder zelf exploitant te worden. Dat laatste heeft ertoe geleid dat we nu een groot deel van de dijk inbrengen in dit proces, vanwege het transparantiebeginsel, met uitzondering van de Brede Groene Dijk. Dat betekent m.i. niet dat de hele dijk zomaar volgebouwd gaat worden met windmolens. In tegendeel; wij begrijpen heel goed dat inpassing in dit gebied geen eenvoudige zaak is en misschien wel onmogelijk.
Misschien wel de meest belangrijke voorwaarde voor een uiteindelijke overeenkomst met RWE is dat deze voldoet aan alle waterschapseisen en aan de eisen die de provincie stelt. Binnen die kaders wordt er gewerkt. Daarmee is volgens ons een groot deel van de dijk uitgesloten, als we kijken naar de huidige zoekgebieden die er zijn. De uiteindelijke afweging zal dus gemaakt worden binnen de democratische kaders van de provincie en gemeente.
Vanuit onze energiedoelstellingen is dit een mooi voorstel, ook in lijn met het coalitieakkoord. Wij steunen die doelstellingen en zien windmolens als een mogelijkheid om op eigen gronden energieneutraal te worden. Wij hebben wel zorgen die we graag benoemen en die gaan over de borging van de natuurwaarden in dit belangrijke natuurgebied. En we willen aandacht vragen voor de belangen van de bewoners.
De waddendijk behoort bij het belangrijke natuurgebied van de Waddenzee, een wereld erfgoed, en de Eems-Dollard Delta waar duizenden vogels overvliegen. Het kan niet zo zijn dat we met dit voorstel carte blanche geven en op deze wijze ongewild de weg vrijmaken voor een inbreuk op de natuur. Volgens ons is dat ook niet zo.
De belangen van de bewoners moeten goed behartigd worden. Bijvoorbeeld door hen te laten delen in de opbrengsten, via een gebiedsfonds of gedeeltelijk mede-eigenaarschap. De inwoners van de dorpen zoals Termunten, Termunterzijl en Borgsweer zullen mee profijt moeten hebben. Het gaat om hun leefomgeving. De verantwoordelijkheid voor dit traject zal liggen bij de provinciale overheid en gemeente, maar wij willen dit meegeven en de portefeuillehouder ook aansporen om dit in te brengen in de gesprekken die nog zullen volgen.
We vertrouwen erop dat de democratische instanties van provincie en gemeente hun werk zorgvuldig doen. Het laatste woord in deze kwestie is aan de algemene democratie.
We begrepen van de insprekers dat de natuurorganisaties zich overvallen voelen door dit voorstel. We spreken de wens uit dat de goede samenwerking die er altijd is geweest met alle partijen weer gecontinueerd zal worden. Al veel goeds is samen tot stand gebracht. Daaraan is ons veel gelegen.
Voorzitter alles overwegende zullen wij akkoord gaan met dit voorstel. We hebben begrepen dat de portefeuillehouder de zorgen door ons genoemd deelt en zal meenemen in het vervolg van dit proces. Wij wensen haar daarmee alle succes.
22/12/2020
Veendam – Hunze en Aa’s blijkt in 2017 ook al benaderd door energiereus RWE voor het plaatsen van windmolens op de Dollarddijk. Om hoeveel windmolens het destijds ging weet Inge Eshuis, dagelijks bestuurder bij het waterschap, niet. ,,Maar toen had de provincie geen ruimte meer.” Drie jaar later heeft RWE zich opnieuw gemeld met het verzoek om op grond van het waterschap windmolens te mogen plaatsen. Hunze en Aa’s wil meewerken door een intentieverklaring op te stellen, maar stelt daar, mede op aandrang van het algemeen bestuur, diverse natuur- en milieuorganisaties en dorpsbelangenverenigingen, een batterij aan voorwaarden aan vast. Een brief op poten is aan de directie van RWE Innogy Windpower gestuurd met het verzoek te reageren.
Het waterschap heeft geen deadline verbonden aan beantwoording van de brief. Eshuis gaat er echter vanuit dat de energiereus snel actie onderneemt. ,,Zij willen uiteindelijk windmolens plaatsen.”
Voor Eshuis is vooral van belang dat er draagvlak onder de bevolking is voor het plan. ,,Maar uiteraard ook dat rekening wordt gehouden met de belangen voor welzijn, leefbaarheid, natuur en landschap.”
Ze hecht eraan te stellen dat mogelijk 15 kilometer Dollarddijk in aanmerking komt. ,,En van dat aantal slechts een beperkte oppervlakte. Een kilometer wellicht, maar dat weet ik natuurlijk niet. Dat moet je RWE vragen.” Ze gaat ervan uit dat een lang traject bewandeld moet worden voordat er eventueel groen licht komt van de provincie en gemeente ,,Dit gaat heel, heel lang duren. Dit lukt je niet in een jaar”, schat Eshuis.
RWE-woordvoerder Rik Hammer wil niet vooruitlopen op het proces. Hij laat weten dat de energiereus kennis heeft genomen van de brief en deze zorgvuldig gaat bestuderen. ,,Vervolgens zullen we de brief beantwoorden en daarbij rekening houden met de verschillende kanten van het plan. Het initiatief komt voort uit eerdere gesprekken die we met waterschap Hunze en Aa’s hebben gevoerd.” Volgens Hammer hebben ook andere waterschappen belangstelling getoond, om op deze manier een extra functie toe te voegen aan dijken in Nederland.
Inge Eshuis is vanaf april 2019 onze dagelijks bestuurder namens Water Natuurlijk. Hoe is het haar vergaan?
Op 9 december jl. ben ik voor Water Natuurlijk geïnstalleerd in het algemeen bestuur (AB) van waterschap Hunze en Aa’s. Eerder heb ik al een tijdje in de steunfractie meegedraaid. Daardoor voelt het voor mij niet onbekend.
Mathieu Paapst wil raadslid worden en stopt daarom in het algemeen bestuur
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring