door Joke Leenders
Hoe gaat het nu met je?
Ik fiets elke dag een uur of twee, dat houdt me in beweging en alert, anders zit je zo maar zes uur op een dag achter het scherm te vergaderen. Dus ja, het gaat goed met me. De Corona-maatregelen maken het wel wat lastiger om mensen spontaan te spreken te krijgen. Ik moet alles inplannen.
Wat waren voor Water Natuurlijk mooie projecten? Ik zie dat zaken die we als Water Natuurlijk hebben afgesproken in het coalitieakkoord nu zichtbaar worden. We laten het waterschap meer zien, letterlijk met nieuwe bebording met informatie. Prachtige projecten als Tusschenwater bij De Groeve hebben we samen met natuurorganisaties gerealiseerd. Daar wordt waterberging gecombineerd met natuurontwikkeling (en drinkwaterwinning). Ander voorbeeld: bij het Drents Diep moest een kade verlegd worden. De oude kade hebben we laten liggen, daar kan de natuur nu haar gang gaan. Wat biodiversiteit betreft: we hebben 400 km akkerranden aangelegd als waterschap.
En hoe staat het met duurzaamheid en innovatie? Bij het coalitieakkoord is er vier miljoen euro gereserveerd voor innovatie en duurzaamheid. Ook daar zie ik resultaat. Zo zijn op de RWZI Scheemda alle lampen vervangen door ledverlichting. Dat geeft een kostenbesparing die veel hoger is dan gedacht. We financieren een pilot om slib in te dikken zonder chemicaliën te gebruiken, dat is ook een vernieuwing. En we werken er hard aan om energieneutraal te worden als waterschap. Hoewel dat laatste nog wel wat stappen vraagt.
Bij de verzwaring van de zeedijk innoveren we door te ‘bouwen met de natuur’. Daar hebben we een kleirijperij aangelegd waarmee we klei versneld geschikt maken voor de versterking van de dijk. Dat wordt dan een mooie Brede Groene Dijk in plaats van de traditionele betonnen constructie. De uitvoering van deze pilot, als de klei rijp is, moet in 2022 starten.
Welke uitdagingen liggen voor je? De problemen van verdroging van de natuur aan de ene kant en de zwaardere buien aan de andere kant. In het Oldambt moeten we iedere keer bij droogte met zoet water doorspoelen om verzilting van de landbouwgrond te voorkomen. Dat water moet uit het IJsselmeer komen. Van de tien liter die we aanvoeren komt één liter in de grond terecht en stroomt negen liter de Eems in. Bij schaarste aan zoet water is dat op den duur geen houdbaar systeem. Als er te weinig zoet water is kan de doorspoeling niet doorgaan. Daarover ga ik in gesprek met LTO maar ook met de boeren uit het gebied. Dat is zo afgesproken tijden een gebiedsbijeenkomst. Dat kunnen best pittige gesprekken zijn, maar er is ook begrip dat er een grens is aan wat kan. Er heeft nu een succesvolle proef gelopen om te stoppen met doorspoelen.
In het nieuwe waterbeheerprogramma voor 2022-2027, Waterdrager, stellen we de dilemma’s over watergebruik en verdroging van de natuur echt aan de orde. We hebben een richting aangegeven hoe om te gaan met de beperkingen die er zij. We gaan vaker in de richting ‘functie volgt peil’, bijvoorbeeld bij veengronden. Dit is een proces dat samenwerking vraagt met verschillende partijen.
Hoe krijg je dingen voor elkaar? Ik ben de nieuwe DB-er in het dagelijks bestuur en ik heb de tijdsgeest mee. Ik neem de vrijheid om aan een aantal maatschappelijke zaken mee te doen. Ik heb overleg met natuurorganisaties over het project ‘Naar een rijk platteland’. Dat gaat over biodiversiteit. Steeds zoek ik de verbinding. Ik heb echt het idee dat ik een bijdrage kan leveren. Ik ben geen dwarsdenker maar een vooruitdenker. Ik merk dat dat werkt.
Wat zou je ons nog willen meegeven? Bij al onze ruimtelijke plannen en de Omgevingswet moet water een belangrijke plaats hebben. Want willen we op de toekomst zijn voorbereid, dan moeten we nu beginnen om dit gebied leefbaar te houden.