Navigatie overslaan

Biodiversiteit: taak voor het waterschap?!

Door Marieke Creemer

Coalitieakkoord biodiversiteit

In het coalitieakkoord is aangegeven dat het waterschap inzet op de vervulling van maatschappelijke functies van watersystemen. Vanuit die visie voelt het waterschap zich verantwoordelijk voor biodiversiteit binnen de eigendommen en assets. Biodiversiteit gaat over soortenrijkdom en leefgebieden, over variatie in planten en dieren. Om de biodiversiteit te behouden en te stimuleren heeft het AB in de decembervergadering een beleidsvisie biodiversiteit vastgesteld. Portefeuillehouder is Inge Eshuis. De fractie is blij met het stuk, want biodiversiteit staat in heel Nederland onder druk. Het is een belangrijk onderwerp voor Water Natuurlijk.

Biodiversiteit en waterschap

Sommigen zullen zich afvragen wat de relatie van dit thema met het waterschap is. Diverse leefgebieden van soorten vallen direct onder beheer van het waterschap: watergangen (waterplanten en vissen); oevers (rietvogels, bevers); dijken (bloemen); op terreinen als rioolwaterzuiveringenleven soorten (bijvoorbeeld vleermuizen in de gebouwen). Het waterschap kan daar in inrichting en beheer van terreinen op verschillende vorm aan geven. Soms is er een wettelijke verplichting: zorgplicht wet natuurbescherming, maatregelen treffen voor wettelijk beschermde soorten (gedragscode Wet natuurbescherming). Soms gaat het om herstel en versterking van natuurwaarden in bijvoorbeeld de Drentse beekdalen. Hier gaan (hydrologisch)herstel van natuurgebieden en verbeteren van de waterkwaliteit (KRW) dan wel water vasthouden hand in hand.

Maatregelen

Het AB besprak dit jaar onder andere het natuurontwikkelingsgebied Paardentangen in het Hunzedal en herstel Witterdiep. In beide gevallen gaat het om het realiseren van een natuurlijker watersysteem door het ontwikkelen van overstromingsvlaktes, meanders en ook om het bevorderen van vismigratie door voorzieningen als vistrappen. Op 9 december jl. behandelden we het voorstel over pilots beekverhoging in drie Drentse beken. Daarbij gaat het zowel over natuurherstel in Natura 2000-gebied en behalen doelen KRW. In al deze voorbeelden heeft het waterschap een trekkende rol en wordt direct aan verbeteren van de biodiversiteit gewerkt. Op het gebied van beheer wil ik noemen: ecologisch schonen van watergangen, natuurvriendelijker inrichten en maaien van oevers en het aanleggen en beheren van bloemrijke stroken op de grens tussen watergang en agrarisch gebied.

Oproep

Biodiversiteit is een blij onderwerp en veel Nederlanders hebben er een mening over. In de reeds aangehaalde decembervergadering van het AB was Lidy Kuiper woordvoerder voor dit onderwerp (haar eerste optreden!) en zij hield een warm pleidooi om mensen te stimuleren met biodiversiteit aan de slag te gaan. Zij nodigde de AB-leden ook uit om met ideeën te komen. Deze oproep wil ik ook aan u doen!

Biodiversiteit in breed verband

We kunnen niet meer om het onderwerp heen. Ook de Unie van Waterschappen heeft biodiversiteit op de agenda. De Unie is partner van het landelijk Deltaplan voor biodiversiteitsherstel. Hierin werken overheden, terreineigenaren/(agrarische) grondgebruikers en maatschappelijke organisaties samen. De Unie heeft ook een paper geschreven hoe zij hierin haar rol en die van afzonderlijke waterschappen ziet. Zie onderstaande links. Rode draad is samenwerking. Die oproep doe ik ook aan ons eigen waterschap: werk vooral samen. Alle afzonderlijke doelen van organisaties samen, leiden tot versterken van de biodiversiteit.

Unie van Waterschappen partner Deltaplan biodiversiteitsherstel

Positionpaper Biodiversiteit

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring