Water Natuurlijk wil een gastvrij waterschap
Inwoners van Goeree-Overflakkee zagen graag enkele bankjes op de fietsroute langs het Volkerak bij Ooltgensplaat. Ze vroegen hiervoor de medewerking van Water Natuurlijk Hollandse Delta. Dit verzoek werd neergelegd bij het college van dijkgraaf en heemraden. Het college wil echter eerst een nieuw groenbeleid opstellen. Dat betekent: voorlopig geen bankjes. Reden voor Water Natuurlijk om ze zelf te plaatsen.
Verzoeken
Afgelopen voorjaar kreeg Water Natuurlijk de volgende vraag:
“ Wij fietsen iedere week enkele malen langs het Volkerak, vanaf Den Bommel – Sluishaven – Oude Tonge – en weer terug naar Den Bommel..
Nu verbazen wij er ons over dat er op dat lange traject geen bankjes staan waar je eens even wat uit kan rusten, met name voor de wat oudere mensen, en tevens kan genieten van het mooie uitzicht..
Vandaar mijn vraag: is het financieel mogelijk om enkele bankjes te plaatsen langs het fietspad, of onder de dijk om eens uit te kunnen rusten van de bijna dertig kilometer die wij en andere mensen fietsen op dit traject..?
Ik weet zeker dat u hiermee heel veel mensen een plezier mee zult doen!”
Al snel bleek dat ook anderen die in de buurt wonen zich hadden ingezet om bankjes te krijgen op dezelfde plek. Het gaat om een fietsroute die over de buitendijk loopt en met een prachtig uitzicht op het water, de scheepvaart en de natuur langs het Volkerak. Enkele rustpunten zouden de belevingswaarde van dit mooie landschap zeker vergroten.
Gastvrijheid
De dijk, inclusief het fietspad langs het Volkerak, is van het waterschap. Ze beheert in totaal ongeveer 300 km fietspad waarbij het vaak om toeristische fietsroutes gaat. Ook andere wegen van het waterschap maken deel uit van deze toeristische routes. Een gastvrij waterschap zorgt in de ogen van Water Natuurlijk voor voorzieningen die een optimaal gebruik van de routes mogelijk maken. Rustpunten horen daar bij.
De zorg voor toeristische voorzieningen is geen kerntaak van het waterschap. Kerntaken zijn onder andere veiligheid van dijken, de zorg voor droge voeten en veilige wegen. Diverse partijen in het bestuur van het waterschap vinden dat het waterschap zich moet beperken tot deze wettelijk opgelegde kerntaken. Water Natuurlijk heeft een bredere kijk en hanteert als slogan ‘Groen, gezond en genieten’. We willen een gastvrij waterschap. De mogelijkheid bieden om in dit geval te genieten van de omgeving van het Volkerak hoort daar bij.
Ook in de Hoeksche Waard worden geluiden gehoord over behoefte aan bankjes. Wellicht dat die behoefte op meer plekken bestaat. Signalen hierover zijn welkom maar we kunnen met onze vrijwilligers niet overal banken gaan plaatsen.
Doorschuiven
Water Natuurlijk vond het verzoek om bankjes redelijk en logisch. Het werd dan ook voorgelegd aan het college. Helaas werd een besluit doorgeschoven. Er moet eerst een nieuw groenbeleid worden vastgesteld.
Aan dit groenbeleid wordt al jaren gewerkt en naar verwachting kan hier pas in 2021 over worden besloten. Eventuele bankjes zullen nog wel langer op zich laten wachten. Water Natuurlijk vindt dat niet acceptabel en fractievoorzitter Anne Mollema sprak hierover zijn misnoegen uit. Tegelijkertijd dachten we na over een simpele tussenoplossing.
Rustpunt aangeboden door Water Natuurlijk
Om de periode na de besluitvorming (inclusief de planning/ uitvoering) bij het waterschap te overbruggen plaatste Water Natuurlijk zelf twee eenvoudige banken. Deze zijn gemaakt van bomen die gekapt moesten worden op een landgoed. Het hout krijgt daardoor ook nog een langer leven.
Op donderdag 13 augustus zijn ze geplaatst en dienen ze als uitkijkpunt/ rustpunt voor fietsers. Inmiddels zijn de banken ook opgenomen in de routeplanner van de Fietsersbond.
We hopen dat velen gebruik zullen maken van het rustpunt. Daarnaast zet Water Natuurlijk zich in voor een structurele aanpak binnen het groenbeleid van het waterschap.
Joost Kievit MSc