Navigatie overslaan

Water Natuurlijk helpt bij natuurbeheer

Afgelopen zaterdag trokken vrijwilligers van de Stichting Natuurbeheer Waalbos en Water Natuurlijk voor een klus naar de Donckse Velden in Ridderkerk.

Het jaarlijkse boombeheer op de donken moest uitgevoerd worden en veel handen maken licht werk.

Donken

Op de donken, verhogingen in het landschap, zijn een tijd geleden bomen aangeplant. Bijzondere bomen. Diverse soorten eiken en beuken uit verschillende delen van de wereld. Ze behoren tot de collectie van een soort bomen-museum, het Rotterdamse arboretum Trompenburg. Om de bodem de verbeteren en om wat luwte te geven aan de bijzondere bomen zijn tussendoor de sneller groeiende elzen geplant.

Deze Elzen moeten kort gehouden worden. Ze mogen de eiken en de beuken niet overschaduwen. Wel moeten ze bescherming blijven bieden tegen al te harde wind. Dat betekent dat een deel van de elzen op kniehoogte afgezaagd wordt. Alleen de stammen die de collectie-bomen belemmeren in hun ontwikkeling. De afgezaagde stammen lopen weer uit, zodat blijvend onderhoud nodig is. Onder begeleiding van deskundigen van het arboretum Trompenburg gingen de vrijwilligers hiermee aan de slag. De takken werden op rillen gelegd. Dat geeft weer mogelijkheden voor kleine zoogdieren en vogels als bescherming en broedgelegenheid.

Complimententaart

Complimententaart

In de koffiepauze was er taart voor de werkers. Bijzondere taart. Afgelopen week, op Nationale Complimentendag, kreeg Water Natuurlijk van GroenLinks Rotterdam de complimenten voor de inzet voor een mooiere, groenere en eerlijkere stad. Met name de aandacht voor biodiversiteit, waterkwaliteit en een eerlijkere verdeling van de lasten werden geroemd.

Bij die complimenten hoorde een taart. Gemaakt door mensen met een beperking in de bakkerswerkplaats 'Op Zuid'. Deze mensen leren hier de finesses van het bakkersambacht. Mooi werk. Onze vrijwilligers lieten zich de taart goed smaken.

Het werk is klaar voor dit seizoen. We kijken met tevredenheid terug op een dag van lekker buiten werken in goed gezelschap.

Joost Kievit MSc.

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring