EU als melkkoe
Water Natuurlijk zag geen belang voor het waterschap en was tegen het beschikbaar stellen van grond van het waterschap aan boeren voor Europese subsidie.
Water Natuurlijk maakt zich zorgen om de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in het milieu. Op tal van plekken zitten meer dan 50 verschillende soorten van dat gif in het polderwater. Het tast onze leefomgeving aan en het is een bedreiging voor ons drinkwater.
Bij de teelt van bloembollen en knollen wordt het meeste gif gebruikt en bij lelies, als rustgewas om het stikstofprobleem te beperken, is dat niet te rijmen.
We hebben in Nederland de slechtste waterkwaliteit van Europa. Bijna nergens worden de minimale normen gehaald. Bestrijdingsmiddelen zijn hierbij een probleem. Ook in het polderwater in de Hollandse Delta wordt bijna overal een cocktail van tal van verschillende landbouw bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op diverse plekken meer dan 50 soorten. De top van de chemische bestrijding in de landbouw ligt bij de teelt van bloembollen, zo’n 45 kg werkzame stof per hectare. Bij de lelie teelt is dat nog veel hoger, ongeveer 130 kg. De akkerbouw is goed voor ongeveer 5 kg per hectare.
De lelie teelt spant dus de kroon. Het is dan gek om juist lelies op lijst van rustgewassen te zien staan. Rustgewassen komen voort uit de Europese nitraatrichtlijn. Die richtlijn probeert de vervuiling met stikstof uit de landbouw te beperken. Stikstof spoelt van het land het water in en dat is negatief voor het grondwater en het oppervlaktewater. Boeren op onder andere de zandgronden kunnen dan kiezen voor een rustgewas dat geen stikstof vraagt.
Op de lijst van rustgewassen die in ons land mogen worden toegepast staat dus de lelie. Heel bijzonder. Een gewas kiezen om stikstof vervuiling te beperken en dan lelies laten telen waardoor extreem veel bestrijdingsmiddelen in het milieu en dus ook in het water terecht komen. Dat lijkt op het paard achter de wagen spannen. Een reden voor vragen.
Aan de heemraad verantwoordelijk voor het watersysteem werd gevraagd om bij de Unie van Waterschappen dit onderwerp aan te kaarten en er bij de Minister van Landbouw op aan te dringen om lelies te schrappen van de lijst met rustgewassen. De Unie is het landelijk samenwerkingsverband van alle waterschappen. Er kwam een toezegging van Unie van Waterschappen dat dit zou worden ingebracht bij de evaluatie van nitraatrichtlijn.
Of en wanneer we resultaat zien is de vraag. Intussen kan iedereen natuurlijk twee keer nadenken bij de aanschaf van bosje bloemen en kiezen voor gifvrij.
Joost Kievit MSc
Water Natuurlijk zag geen belang voor het waterschap en was tegen het beschikbaar stellen van grond van het waterschap aan boeren voor Europese subsidie.
Morgen zijn de Europese verkiezingen. Dit is jouw kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van ons water, klimaat en milieu. Europese regelgeving speelt een cruciale rol in het beheer van waterkwaliteit, biodiversiteit en klimaatverandering. Het werk van onze waterschappen is sterk afhankelijk van Europese richtlijnen. Daarom is het belangrijk om groen te stemmen en bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Water Natuurlijk was te optimistisch over de watergebiedsplannen. De gedachte was dat deze plannen een impuls zouden geven aan de waterkwaliteit in combinatie met de capaciteit van het watersysteem om extreme buien op te vangen.
Boek gratis een lezing 'Waterschap en onze Leefomgeving'
Lees er hier meer over!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring