Navigatie overslaan

Omgekeerde wereld

Doelen voorop, geld moet volgend zijn. In zijn algemene beschouwingen gaf Water Natuurlijk fractievoorzitter Anne Mollema een reactie op de zogenoemde ‘Kaderbrief’. Hierin wordt geschetst wat het waterschap Hollandse Delta de komende tijd gaat doen. Dat blijft nog vaag, terwijl de financiën al concreet zijn ingevuld. Hiermee dreigt het geld weer sturend te worden, en dat heeft de afgelopen jaren tot enorme achterstanden geleid bij de uitvoering van de taken. We hebben te zorgen voor veiligheid en gezond water. We staan voor grote maatschappelijke opgaven en die moeten we zo efficiënt mogelijk uitvoeren, vindt Water Natuurlijk.

Veiligheid

De veiligheid van onze waterkeringen is op orde. Stelselmatige aanpassing aan veranderende omstandigheden zoals zeespiegelstijging is geborgd. Water Natuurlijk wil meer inzetten op werken met natuur en een beheer mede gericht op biodiversiteit.

Anne:
”Als we naar voorbeeld van het deltaprogramma voor de waterveiligheid kijken: veiligheid voorop, regelmatig toetsen, ver vooruitkijken en tijdig bijsturen. Dan hebben we een beheersbare opgave en blijven we binnen de kaders. Voor 2023 geldt dan: ga zo door en zet meer in op natuurlijke oplossingen. Dat biedt betere oplossingen voor nu en voor de toekomst. De meerwaarde is: veiligheid om van te genieten in de zin van kruidenrijke dijken en voor de toekomst, meebewegen met de natuur.”

Watersysteem

De kwaliteit en de capaciteit van het watersysteem is het ‘hoofdpijndossier’ van het waterschap Hollandse Delta. Het systeem is niet klimaatbestendig en de kwaliteit is ronduit slecht.

Anne:
“De kans op een beheersbare opgave hadden we ook voor schoon en gezond water. Maar 20 jaar verwaarlozing heeft ons op achterstand gezet en we vragen niet, nee we eisen een grotere inspanning.”

Het waterschap moet zorgen voor de opvang van extreme buien en periodes van droogte overbruggen. Het watersysteem moet daar voldoende capaciteit voor hebben en dat voldoet bij lange na niet.

Anne:
“Voor de wateropgave moeten we een equivalent van 320 ha water realiseren in 2027. Daar hadden we 6 jaar voor, de achterstand loopt op. Dus het jaargemiddelde moet van 53 ha naar 64 ha. 20% er bij! Een versimpeling van zaken, dat realiseer ik me. Tegelijkertijd geldt droogteproblematiek, waarbij we tegen de grenzen van ons watersysteem aanlopen… Denk aan de kop van Goeree waar burgers landbouw en natuur op initiatief van de landschapsorganisaties en onder regie van WSHD opnieuw een gebiedsproces moeten doorlopen.”

Europese Kader Richtlijn Water

De Europese Kader Richtlijn Water stelt eisen aan de waterkwaliteit. Uiterlijk 2027 moet daaraan worden voldaan en de verwachting is dat dat niet gaat lukken.

Anne:
“De in 2000 wettelijk voorgeschreven KRW doelen moeten we halen. Het is een wettelijk plicht met ingrijpende sancties. Geen ontsnappen aan; en 20 jaar verwaarlozing en ontkenning geeft ons ook geen excuus meer. Dat gaat wat kosten aan geld en inspanning. Meer dan nodig zou zijn geweest.

De kleinere wateren spelen daar een belangrijke rol bij. Onvoldoende waterdiepte betekent geen waterkwaliteit. Ons peilbeheer op Goeree Overflakkee en elders maakt goede waterkwaliteit onhaalbaar.

We verwachten van het college dat er in november voor Voldoende en Schoon Water een concreet programma met planning, met begroting en met risicobeheersing om het doelbereik te garanderen ligt. Wij, als Verenigde Vergadering, hebben dat programma met mijlpalen nodig om onze controlerende rol te kunnen vervullen.”

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN!

Logo 'Samen voor Biodiversiteit'

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring