Niets is bestand tegen een muur van water. Als het mis gaat neemt het water met een alles vernietigende kracht bezit van onze leefomgeving. Met alle gevolgen van dien. We moeten dus de scheiding tussen water en land zachter en veerkrachtiger maken. Een overgang naar waterkerende landschappen.
In deze zones , buiten de echte waterkering, heeft het water wel toegang maar geen vrij spel. Hier kan de natuur zijn werk doen. Door opslibbing groeit de bodem mee met de zeespiegel stijging. Het dempt de kracht van stormen en de golven die daar bij horen. Het zijn processen die zich al eeuwen in onze delta afspelen. En ook nu zijn er mooie voorbeelden langs de randen van de eilanden in de Hollandse Delta waar dit praktijk is.
Veiligheid +
Samenwerken aan veiligheid met natuur heeft tal van voordelen. Het is goedkoper omdat we gebruik maken van natuurlijke processen. Het helpt biodiversiteit te herstellen. Ook dat is hard nodig. Verlies aan biodiversiteit neemt toe met de zeespiegelstijging. Waardevolle overgangsgebieden tussen water en land zullen onder water verdwijnen. Met waterkerende zones blijven deze in stand. Het is ook goed voor de gezondheid van mensen. Natuur dichtbij is heel belangrijk voor de geestelijke en fysieke gezondheid van mensen blijkt uit onderzoek. Een levensverwachting van wel 8 jaar kan het verschil zijn.
Wereld Natuur Fonds en ARK natuurontwikkeling organiseren dialoogwandelingen. Op 28 januari ’23 op Goeree Overflakkee en op 11 februari 2023 in Rotterdam op het Eiland van Brienenoord. Meer informatie en aanmelden via ARK Natuurontwikkeling (link opent op een nieuw tabblad). Loop mee en denk mee over een veilige toekomst voor onze Hollandse Delta.