Toekomst zuivering Dokhaven
Water Natuurlijk heemraad Anne Mollema zet een stap voor de toekomst van de afvalwater zuivering van een groot deel van Rotterdam.
Zoals bekend is ons oppervlaktewater behoorlijk vervuild. Slechts 1% van de wateren voldoet aan de Europese Kader Richtlijnen voor Water (KRW).
Een belangrijk deel van de vervuiling betreft pesticiden. Het is wat mij betreft “laaghangend fruit” om een belangrijke verbeterslag te maken door geen pesticiden meer te gebruiken.
Pesticiden, zoals herbiciden en insecticiden, worden vaak gebruikt om onkruid en plaaginsecten te bestrijden in de landbouw. Wanneer landbouwers stoppen met het gebruik van deze chemicaliën, dan stopt de verontreiniging van oppervlaktewater door uitspoeling van deze stoffen. Pesticiden kunnen in het water terechtkomen via regenwater dat van behandeld land afspoelt.
Het gebruik van pesticiden is schadelijk voor waterorganismen, zoals vissen, kreeften en insectenlarven, die in rivieren, meren en beken leven. Pesticide is direct giftig voor deze dieren, maar ook indirect door het doden van hun voedselbronnen, zoals algen en insecten. Wanneer het gebruik van pesticiden stopt, kunnen deze organismen gedijen en hun populaties herstellen.
Pesticiden worden inmiddels overal terug gevonden, ook bij onszelf. Er worden zelfs 170 (!) verschillende pesticides in bloed, urine en ontlasting van mensen gevonden met een bijzondere vermelding voor glyfosaat als koploper. Ook vogels ontkomen er niet aan. Zo zijn er verschillende verongelukte grutto’s onderzocht waarbij vastgesteld is dat zij pesticiden in hun lijf hadden.
Het stoppen met pesticiden is een uitdaging maar het is mogelijk. Alternatieve methoden voor plaagbestrijding in de landbouw worden nu al toegepast in de biologische landbouw. Hier wordt zelfs ook geen kunstmest gebruikt: de andere grote veroorzaker van slecht water, slechte grond en slechte lucht. De combinatie van pesticiden en kunstmest zorgt ervoor dat het platteland van Nederland biologisch dood is.
Water Natuurlijk wil graag duurzame landbouwpraktijken bevorderen en wil “groene boeren” belonen. Zie ook ons artikel Groen boeren belonen.
Mirjam de Neef
Water Natuurlijk heemraad Anne Mollema zet een stap voor de toekomst van de afvalwater zuivering van een groot deel van Rotterdam.
Water Natuurlijk vindt herstel van biodiversiteit van levensbelang. De aanleg van nieuw fietspad is een aanwinst voor de fietser, maar tast de natuur verder aan.
Water Natuurlijk vindt dat we de verontreiniging van ons water moeten aanpakken.
Boek gratis een lezing 'Waterschap en onze Leefomgeving'
Lees er hier meer over!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring