Navigatie overslaan

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen op dijken

Het antwoord op recente vragen over het gebuikt van bestrijdingsmiddelen stemde optimistisch. Het waterschap Hollandse Delta zou bij het beheer van dijken ook rekening houden met biodiversiteit. Bijen en vlinders zouden hier wel bij varen. Helaas laat de praktijk vooralsnog het tegenovergestelde zien. Water Natuurlijk kreeg een melding van de toepassing van kunstmest en bestrijdingsmiddelen op waterkeringen. Reden voor nieuwe schriftelijke vragen van de fracties Natuur en Water Natuurlijk.

Bloemrijk grasland

In de eerste helft van de vorige eeuw waren er in ons land vele duizenden hectares bloemrijk grasland. Eigenlijk was alle grasland bloemrijk. Ze herbergden een enorme rijkdom aan plantensoorten met daaraan gekoppeld een wereld aan insecten en weidevogels. Daar is zo goed als niets van over. Enkele snippers hebben de status ‘natuurterrein’ gekregen en natuurorganisaties proberen hier te redden wat er te redden valt.

Na Tweede Wereldoorlog verdween het bloemrijk grasland in al zijn verschijningsvormen als sneeuw voor de zon. Belangrijkste oorzaken: kunstmest en ontwatering.
Juist door het gebrek aan mest ontstonden de bloemrijke graslanden en met de onbeperkte beschikbaarheid van kunstmest ging de ontwikkeling de andere kant op. Nu resten eentonige groene vlaktes (groene woestijnen) waar kruiden niet gewenst zijn, vaak worden bestreden. Het insectenleven verloor hiermee een belangrijk leefgebied.

Onverharde dijken moeten vanwege de veiligheid beheerd worden als grasland. Ze hebben geen productiefunctie, althans dat zou niet moeten. Daar liggen dus kansen om met een goed beheer iets te doen aan herstel van biodiversiteit. Het terugbrengen van bloemrijk grasland is in ons land cruciaal voor biodiversiteit.

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen

Water Natuurlijk en de fractie Natuur vinden kunstmest en bestrijdingsmiddelen uit den boze op dijken. Ze zijn de hoofdoorzaak voor het verdwijnen van bloemrijk grasland. Dat ze in de landbouw gebruikt worden is de huidige realiteit. Boeren moeten productie draaien om een boterham te verdienen. Het beheer van dijken moet echter gericht zijn op veiligheid en niet op agrarische productie.

Een grotere variatie aan plantensoorten is niet alleen positief voor biodiversiteit maar vooral ook voor de veiligheid. Verschillende planten hebben een verschillend wortelgestel. Die verschillende wortels vormen met elkaar een dicht ondergronds netwerk dat de grasmat verstevigt en de erosie bestendigheid van de dijk verbeterd.

De melding die Water Natuurlijk kreeg over de toepassing van bestrijdingsmiddelen en kunstmest was teleurstellend. Schriftelijke vragen van de fracties Natuur en Water Natuurlijk moeten helderheid verschaffen over de pachtcontracten en de stappen die het waterschap maakt om het negatieve beheer om te buigen.

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring