Navigatie overslaan

Joost Kievit gaat op campagne

Op de allerlaatste plaats van de kandidatenlijst van Water Natuurlijk staat Joost Kievit. Hij gaat op campagne, maar niet voor zichzelf.

Hij hecht niet aan het pluche en gaat niet voor een zetel in het bestuur. Een stem op hem en de andere lijstduwers is een stem op Water Natuurlijk, een beweging waar hij nu vier jaar aan bouwt. Het uiteindelijke doel: een toekomst bestendig waterschap dat werkt voor mensen, in harmonie met de natuur.

Joost Kievit

Waterveiligheid in de genen

Geboren en getogen op Goeree-Overflakkee. Met een uitgebreide schippersfamilie was Joost in zijn jeugd altijd te vinden op, in of aan het water van de Grevelingen. De watersnood heeft een belangrijk stempel gedrukt. Als jochie van 5 werd hij in de rampnacht uit bed gehaald en met zijn broertjes en moeder per bus geëvacueerd. Om uiteindelijk in een gastgezin in het Westland terecht te komen.

De terugkeer naar zijn geboortedorp was een feest. Het rampgebied met hier en daar totale verwoesting, stapels dode dieren, de enorme hoeveelheid schepen, zandzuigers, kranen, vrachtwagens en werkende mensen vormden het decor voor zijn ontwikkeling. En nu, 70 jaar later, is het als bestuursvoorzitter verantwoordelijk voor de koers van Water Natuurlijk in de Hollandse Delta. Een veilige delta is daarbij van het allergrootste belang.

Joost: “Ons past respect voor het water. Het water is onze vriend, maar niet altijd even vriendelijk. Een veilige Hollandse Delta voor onze kleinkinderen bereiken we alleen als we samenwerken met de natuur. Het water wat ruimte geven. Gebruik maken van natuurlijke processen als de afzetting van slib. Dan kunnen we meegroeien met de zeespiegel stijging. Dat is de uitdaging waar Water Natuurlijk de komende decennia voor staat”.

Natuur en milieu

Bijna een halve eeuw zet Joost zich in voor natuur en milieu. Met vrijwilligerswerk in de besturen van natuur en milieu organisaties zoals het Hoekschewaards Landschap, waarvan hij 21 jaar voorzitter was. Maar ook in zijn werk. Zijn 40 jarige loopbaan bij de politie had een sterk groen accent. Een hoge prioriteit voor de handhaving van natuur en milieu wetten. Uiteindelijk werd hij hoofd van de Milieupolitie in Rotterdam Rijnmond, een afdeling die de bestrijding van milieucriminaliteit als taak had.

In zijn vrije tijd studeerde Joost biologie, ecologie en milieukunde . Hij studeerde af als “Master in environmental science” aan de universiteit van Greenwich. Ruim 20 jaar was hij actief in besturen van waterschappen. Meer aandacht voor natuur, milieu en duurzaamheid bij het waterschap was zijn doel.

Joost: “De invloed van het waterschap op onze leefomgeving wordt zwaar onderschat. Waterkwaliteit is cruciaal voor alle leven. Het waterschap is de grootste groenbeheerder buiten de natuurgebieden en daarmee een bepalende factor voor herstel van biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap”

Kandidaten

Op zijn verzoek staat Joost op de laatste plaats op de kandidatenlijst. Hij gaat niet meer voor een zetel in het bestuur van het waterschap. Zijn kennis en ervaring gebruikt hij om een nieuwe generatie bestuurders op weg te helpen. Hiervoor ontwikkelde hij ook een cursus van een jaar waarin aankomende bestuurders kennis konden maken met het werk dat hun wacht. De kandidatenlijst bestaat nu uit een tiental mensen die de ambitie hebben om in het bestuur aan de slag te gaan. En een kleine veertig zogenoemde lijstduwers zoals Joost.

De lijstduwers zijn als het ware de ambassadeurs van Water Natuurlijk. Ze staan achter de uitgangspunten en activiteiten van Water Natuurlijk. Ze hebben vertrouwen in het team dat aan de slag gaat met de prioriteiten uit het verkiezingsprogramma. Dat stralen ze uit als lijstduwer. Ze gaan niet voor een bestuurszetel.

Joost: ”Ik ben trots op onze kandidatenlijst. Een sterk en gemotiveerd team staat klaar om aan de slag te gaan in het bestuur van het waterschap. Ook na de verkiezingen ben ik beschikbaar als adviseur. Trots ben ik ook op het grote aantal lijstduwers. Dat duidt er op dat Water Natuurlijk wortelt in de samenleving. Nu op campagne en uitleggen aan de kiezer waar we voor staan.”

Konnie Wilkens

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring