Even voorstellen... Myrte van Dijk
In de zomer van 2018 werd ik geattendeerd op de aanstaande waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019: ‘Hee, dat is leuk, dat is echt iets wat bij je past!’, vertelde m’n partner. ‘Ik…? Alsof ik al niet genoeg dingen om handen heb…’
Ik ben beeldend kunstenaar en ondernemer. Ik geef les aan kinderen en volwassenen op lokatie en in mijn atelier. Schilderen, boetseren (ook model- en portretboetseren) en beeldhouwen. Daarnaast word ik ingehuurd voor verschillende werkzaamheden op het gebied van kunst en tentoonstellingen,verricht dtp-werkzaamheden en doe wat ondersteunend cultureel vrijwilligerswerk.
In mijn atelier maak ik behalve m’n eigen werk ook beelden in opdracht. Dat kan in allerlei verschillende materialen. Klei geeft zowel de mogelijkheid om mee te schetsen als om beelden van te maken. Ook voor bronzen portretten maak ik het origineel in klei. Ik kies het materiaal dat het best bij het idee of het beeld. Dat kan steen, hout of gips zijn, maar ook beton, metaal of restmateriaal.
De natuur is de grote inspirator voor mijn werk en mijn leven en daar moeten we zuinig op zijn. Ik maak me zorgen over die natuur en hoe wij omgaan met onze aarde. Ik zie hoe rivieren worden vervuild en ondrinkbaar zijn geworden door onze veeleisende levensstandaard, industrie en intensieve grondbewerking. Ik zie op onbewoonde eilanden dieren sterven aan plastic troep, gruwelijk. En al kan ik de wereld niet alleen veranderen ik kan wel proberen in mijn omgeving een steentje bij te dragen. Dus heb ik ‘ja’ gezegd en me verkiesbaar gesteld voor Water Natuurlijk. Met voorkeursstemmen ben ik in het algemeen bestuur terecht gekomen vermoedelijk niet vanwege mijn kennis over water of besturen. Ik voel me vereerd en bevoorrecht om die rol op me te kunnen nemen al wist ik van beide niet heel veel af. Het is het heel leerzaam en boeiend. Ik ben een creatief denker en kan me goed inleven in situaties en mensen en dat helpt om dingen beter te begrijpen om van daaruit mijn bijdrage te leveren.
Namens de fractie neem ik deel aan twee commissies, ten eerste de commissie ‘Financien en Beleidsuitvoering’. Daarin komt de komende tijd veel op ons af, zoals onder meer het nieuwe belastingstelsel, kostentoedeling, meerjarenverkenning, vergroeningsstrategie en natuurlijk de begroting van 2021. Ten tweede, de commissie ‘Waterkwaliteit’. Hier spelen vragen omtrent waterzuivering, medicijnresten en de energieopgave voor de komende jaren. Onderwerpen zoals biodiversiteit, droogte en ‘pfas’ hebben mijn interesse. Daar zitten al gauw andere onderwerpen aan vast zoals maaibeleid, handhaving en Europese opgaven voor de kaderrichtlijn water (KRW). Allemaal zaken die je om je heen ziet en hoort. Ik wil graag meer ruimte voor de leefgebieden van insecten. De bloeiende bermen en oevers zijn daarvoor van groot belang. Zowel buiten en vooral ook binnen het stedelijk gebied is gezond en natuurlijk beheer van onze leefomgeving van groot belang. Het maaibeleid moet zijn afgestemd op leefbaarheid van onze ecosystemen.
Het is mooi om te zien hoe we binnen de fractie over een enorm gevarieerd kennispalet beschikken, elkaar willen ondersteunen, scherp houden en van elkaar kunnen leren. Iedereen streeft naar een gelijkwaardig doel vanuit haar of zijn eigen visie en achtergrond en dat versterkt de fractie.
Voor het derde jaar op rij hebben we te maken met droogte en vooral in ons gebied merken we daarvan de desastreuze gevolgen. Darom groeit de noodzaak daar voorzorgsmaatregelen voor te treffen. Daarnaast valt er vaker in korte tijd meer neerslag en ook dat vormt in delen van het gebied een probleem. Het is dus zaak de juiste balans te vinden in vasthouden en afvoeren met inachtneming van de kwaliteit van het water. Want als regenwater via het riool de waterzuivering overbelast (bij hoosbuien), dan werkt het zuiveringsproces niet optimaal. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit van beken en sloten die gevoed worden met water uit de zuiveringsinstallatie. Geconcentreerder afvalwater is gemakkelijker te zuiveren. Aan dat proces kunnen we allemaal aan meewerken, bijvoorbeeld door de regenpijpen van het riool af te koppelen. Veel gemeenten zijn daar al mee bezig.
Voor vragen en suggesties of een uitnodiging voor excursie stuur me een mail via m.van.dijk@vechtstromen.nl