Plaszak mee naar huis?
In de Gelderlander van 3 juni was te lezen dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk) een samenwerking is aangegaan met Waterschap Rijn en IJssel.
Tijdens de commissievergadering van 9 september stond de visie op waterzuiveren op de agenda.
Omdat het geagendeerde concept onvoldoende samenhang had met andere beleidsstukken -zoals de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater- hebben onze fractie en fractie Natuurterreinen in deze vergadering aangegeven dat ze het document niet rijp vonden voor besluitvorming in de eerstvolgende AB-vergadering. Bovendien heeft het AB in de bestuursagenda gevraagd om een visie op Zuiver Water. Dus een visie op systeemniveau en een visie over de waterzuiveringen.
De PvdA vroeg daarom aan de heemraad om de toezegging dat er ook een visie op Zuiver Water komt. Na stemming bleek een ruime meerderheid van het AB echter toch voor besluitvorming tijdens de volgende AB-vergadering.
Kritiek van Water Natuurlijk en andere fracties ter harte genomen
Uit de gewijzigde stukken voor die vergadering bleek dat onze inbreng wel degelijk zijn vruchten had afgeworpen en dat de kritiekpunten verwerkt waren een aangepaste visie. Met die visie hebben we ingestemd, klink op de link onderaan voor de volledige visie.
De insteek van de aangepaste visie vinden we nog steeds te veel beperkt tot de aanpak van en op de rioolwaterzuiveringen. En daarom blijft Water Natuurlijk er alert op hoe ons waterschap het onderwerp Zuiver Water oppakt. Aangezien we al een zeer beleidsrijk waterschap zijn, vragen we ons af of een extra visie de gewenste vorm is. In 2026 wordt ons Blauwe OmgevingsProgramma (BOP) geactualiseerd.
Mogelijk is dat de beste plek om Zuiver Water steviger te verankeren.
Toezegging pfas-vrij waterschap
Bij de behandeling op 30 september van de visie op waterzuiveren hebben de fracties van de Partij voor de Dieren, Water Natuurlijk, AWP en Natuurterreinen een motie ingediend over de noodzaak van een pfas-vrij waterschap.
Overigens werd zo'n motie in meerdere waterschappen ingediend waarbij ieder met behoud van de inhoud voor een eigen vorm koos. In veel waterschappen heeft het algemeen bestuur met de motie ingestemd.
Ook de Unie van Waterschappen is inmiddels druk bezig met het vragen van aandacht voor de urgente pfas-kwestie
Tijdens het debat in het bestuur van Vallei en Veluwe wordt duidelijk dat de motie in ons waterschap vooralsnog geen meerderheid zou halen, met name omdat het dagelijks bestuur er geen voorstander van was. De argumentatie daarvoor was dat ons waterschap 'al heel veel doet'. Als indieners hebben we de motie, die hier te vinden is, daarom op dat moment ingetrokken.
Het dagelijks bestuur deed wel de toezegging om voor de volgende bestuursvergadering (en die is in november) met een notitie te komen over alle pfas-inspanningen die al gepleegd worden. We blijven de vinger aan de pols houden en natuurlijk kunnen te allen tijde opnieuw een motie indienen!
In de Gelderlander van 3 juni was te lezen dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk) een samenwerking is aangegaan met Waterschap Rijn en IJssel.
In mei 2023 werd door de fractie Natuurterreinen een aantal vragen gesteld over de effecten van staalslakken als afdekking van een stortplaats te Eerbeek en de rol die het waterschap zou moeten hebben bij de aanpak van de schadelijke effecten daarvan voor oppervlakte- en grondwater.
Op 24 juni werd in het Algemeen bestuur van ons Waterschap de zogenoemde voorjaarsbrief vastgesteld. Dit document dient als een kaderstellende opmaat naar de begroting voor 2025.
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring