Navigatie overslaan

Voorjaarsbrief vastgesteld

Op 24 juni werd in het Algemeen bestuur van ons Waterschap de zogenoemde voorjaarsbrief vastgesteld. Dit document dient als een kaderstellende opmaat naar de begroting voor 2025.

Het werken met belonen van ecosysteemdiensten!

Een nieuwe regeling 'ontvlechten waterstromen' (afkoppelen hemelwater) en extra aandacht voor ecosysteemdiensten spraken ons in de voorgelegde voorjaarsbrief zeker aan. We waren eerder al tegen destijds stopzetten van een soortgelijke regeling. Het werken met belonen van ecosysteemdiensten is voor Water Natuurlijk van hoog belang. Zowel voor het waterschap maar omgekeerd ook voor betrokken boeren. En bovenal ook voor betrokken burgers en de NATUUR!

Tijdens commissie- en bestuursvergadering hebben we het dagelijks bestuur opgeroepen om voor het bereiken van onze doelen nog meer samen te werken met andere overheden, maatschappelijke organisaties en bewonersinitiatieven. Ook hebben we onverkorte aandacht gevraagd voor het stimuleren van waterbewustzijn en waterschapsbewustzijn.

Fractievoorzitter Astrid Meier onderstreepte de noodzaak van een offensieve, proactieve op samenwerking gerichte aanpak van het waterschap door in haar bijdrage recente uitspraken van een aantal gezaghebbende personen en/of organisaties aan te halen:

Over alle wateropgaven - dus schoon, voldoende en veilig - zegt Deltares-directeur Dirk-Jan Walstra op 24 april: "Het wordt hard werken om alle urgente opgaven het hoofd te bieden. Er moeten fundamentele" keuzes worden gemaakt over waterbeheer, ruimtelijk beleid en watergebruik".

Over klimaatneutraliteit zegt directeur Marko Hekkert van het Planbureau voor de Leefomgeving op 24 april: "Het is een enorme opgave, we hebben nog maar 25 jaar om dit voor elkaar te krijgen. Elke vertraging die je je nog veroorlooft, maakt het of enorm duur, of onmogelijk. Het is nu dus vooral doorzetten - de urgentie hebben we afgelopen jaren al gezien."

Over biodiversiteit zegt emeritus-hoogleraar Louise Vet op 22 mei: "Nederland is kampioen in biodiversiteitsverlies, in Europa en eigenlijk zelfs wereldwijd". Maar Vet heeft ook een hoopvolle boodschap: "We zien dat de natuur kan herstellen als we ingrijpen", zegt Vet. "Ik denk dat we het samen op kunnen pakken om biodiversiteitsherstel in Nederland wel degelijk voor elkaar te krijgen."

Dinsdag 14 mei, PBL: Van alle klimaatrisico's is waterschaarste voor Nederland het meest nijpend.

Woensdag 15 mei, RIVM: waterkwaliteit én verbetermaatregelen onvoldoende.

Wat Water Natuurlijk betreft is er dan ook gigantisch veel Werk aan de Waterschapswinkel.

Begin deze eeuw werd bij de afronding van en van de fases van het project 'afkoppelen hemelwater' een gedicht aangebracht op de brug over de wadi naast het gemeentehuis van Renkum. De brug werd ontworpen door Ruud Jan Kokke en het gedicht is van José Kat. Als afsluiting van haar bijdrage over de voorjaarsbrief droeg Astrid het afkoppelgedicht voor:

Stromend van dakpan en plaveisel, geschat op waarde, werd regenwater verlost uit de loze loop van riool, rivier en oceaan - zodat hier de wolkengift verzinkt in dorstig zand om, even zacht opgenomen als afgestaan, verenigd te worden met de aarde.

Lees hier de voorjaarsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring