
WBP: de verstedelijkte omgeving

De thema’s met betrekking op de stad die tijdens de participatiebijeenkomsten zijn besproken waren ‘schoon en gezond water in de stad’, ‘grondwater en funderingen’ en ‘hevige regenval of droogte in uw straat’.
Schoon en gezond water in de stad
Waterkwaliteit is van groot belang. Zeker gezien de klimaatveranderingen en toenemende blauwalgproblemen. Wij willen waterkwaliteit in en buiten de stad nadrukkelijk onder de aandacht blijven brengen. Projecten als watermonsters en Schone Rivieren kunnen hier een bijdrage aan leveren.
Meer ruimte voor aantrekkelijk water (-bergingen in en om de stad) en groen (ook op daken en tegen muren) is hard nodig. Het hoogheemraadschap moet samen optrekken met gemeenten en de vele (vrijwilligers)organisaties om meer bewustzijn hiervoor te creëren.
Grondwater en funderingen
Kort door de bocht: de gemeente is verantwoordelijk voor het grondwater en het hoogheemraadschap voor het oppervlaktewater. Het hoogheemraadschap kan echter wel stimuleren dat de funderingsinformatie in het gebied dekkend aanwezig is en dat heel zorgvuldig wordt omgegaan met grondwater vergunningen. Natuurlijk deelt het hoogheemraadschap zijn kennis met de omgeving.
Hevige regelval of droogte in uw straat
Voor de bewoners en bezoekers van parken en singels in de steden is een goede waterkwaliteit van belang.
Het hoogheemraadschap is dé waterexpert. Daarbij hoort proactief informeren, initiëren en adviseren en natuurlijk ook controleren. Belangrijk is dat het hoogheemraadschap in een vroeg stadium aansluit bij werkzaamheden van de gemeente en bewoners op straatniveau zodat het waterbelang goed wordt meegenomen. Zo kan bij ophoging van een straat de bewoners met een aanliggende tuin vroegtijdig worden betrokken om hun tuin klimaatvriendelijke te maken: bijvoorbeeld tegels uit de tuin, meer beplanting en een regenton in de tuin als extra opvang van water. Opvang en vasthouden van (regen)water is steeds meer noodzakelijk om voldoende zoetwater te behouden, zowel in de stad als op het platteland. Waterpleinen en andere bergingen zijn van grote waarde bij plensbuien en als voorraad bij droogte. Ons advies: blijf hierop inzetten, in (meer) kleine en grote projecten. Zoek gericht naar oplossingen door beter in beeld te brengen waar de problemen in de praktijk zich nu al voordoen. Verken innovatieve oplossingen die geïntegreerd kunnen worden in het straatbeeld, de tuin of de woning. Zoals de natte krat en drijvende woningen.
Je hebt de samenvatting gelezen wat Water Natuurlijk belangrijk vond vanuit de participatie-bijeenkomsten. Heb je aanvullingen of kanttekeningen? Laat het ons weten via de mail of bij het webinar op 24 maart.