
WBP: Duurzame samenleving

Tijdens de participatiebijeenkomsten is ook gesproken over de thema’s ”biodiversiteit”, ”de bijdrage van het hoogheemraadschap aan een duurzame samenleving” en ”toekomstbestendig bouwen”.
Biodiversiteit
Het hoogheemraadschap heeft langs sloten, rivieren en wegen veel stroken grond in beheer. Het gaat bijvoorbeeld om 71 kilometer langs rivieren, 216 kilometer langs boezemwateren, 800 kilometer langs hoofdwatergangen en 40 kilometer langs fietspaden. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden om wateren en groengebieden met elkaar te verbinden. Het natuurlijk leefgebied wordt daardoor vergroot met de mogelijkheid voor de zogenaamde blauw/groene ecologische verbindingen.
Deze stroken kunnen door goed ecologisch beheer ook de natuurwaarden versterken en een bijdrage leveren aan de recreatie door bijvoorbeeld kanoroutes. Tevens kan worden gekeken naar de mogelijkheden op de eigen terreinen, zo zijn er onder meer 95 poldergemalen en 23 rioolgemalen. Ook het terugbrengen van landschappelijke elementen in de polders helpt om de biodiversiteit te versterken. Door het heldere water kunnen vissen zich lastiger verschuilen voor predatie door bijvoorbeeld aalscholvers. Wellicht is een ‘visbos” een oplossing. Recent is geïnventariseerd welke mogelijkheden het hoogheemraadschap heeft om de biodiversiteit te versterken, deze nota biodiversiteit vindt u hier (linkje).
Samen met (vrijwilligers)natuurorganisaties moet het hoogheemraadschap inzetten op inwoners informeren over natuur en water.
Bijdrage hoogheemraadschap aan een duurzame samenleving
Het hoogheemraadschap heeft een belangrijke voorbeeldfunctie op het gebied van een duurzame samenleving. Vooral ook inzetten op innovatie, want voor veel huidige problemen is nu nog geen oplossing. Zet in op het terugwinnen van grondstoffen zoals fosfaat uit afvalwater en de bagger van sloten en plassen. Ook circulariteit heeft meer aandacht nodig. De afvalwaterzuivering kan ingezet worden als waterfabriek om daarmee een bijdrage te leveren aan voldoende zoetwater.
Toekomstbestendig bouwen
De komende jaren gaat veel gebouwd worden in onze regio, waarbij veel verschillende belangen moeten worden afgewogen. Het hoogheemraadschap moet proactief meedenken over wat wel en niet kan in een gebied – niet alleen nu maar ook op een termijn van 50 tot 100 jaar. Daarbij ontwikkelt HHSK een eigen watervisies op gebieden ontwikkeld om te laten zien wat nu en in de toekomst de (on)mogelijkheden van een gebied zijn.
Je hebt de samenvatting gelezen wat Water Natuurlijk belangrijk vond vanuit de participatie-bijeenkomsten. Heb je aanvullingen of kanttekeningen? Laat het ons weten via de mail of bij het webinar op 24 maart.