Navigatie overslaan

WBP: Buiten de stad

De thema’s die wat meer buiten de verstedelijkte omgeving spelen zijn ”Waterrecreatie”, ”Boeren, water en de toekomst”, ”bodemdaling” en ”dijkversterking”.

Waterrecreatie Steden leven tegenwoordig vaak met de rug naar het water, dat geldt voor Rotterdam maar ook voor Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zoetermeer. Dat kan anders, want water is zowel je vriend als vijand. Bij beleid kan recreatie dan ook nadrukkelijker worden meegenomen. Tijdens de afgelopen warme zomers waren veel mensen op en in het water te vinden. Het moet dan ook mogelijk zijn om overal te zwemmen: een goede waterkwaliteit is daarbij belangrijk en niet alleen in de aangewezen zwemgebieden.

Aanpak bij de bron van de vervuiling is hierbij essentieel. Ook zou op sommige plekken waterkwaliteitsanalyses in kleinere watergangen meer inzicht kunnen geven. Ook de sluizen kunnen in het hoogseizoen later dan 17.00 uur open. Blauwe verbindingen zorgen voor recreatiemogelijkheden, zoals kano- en wandelroutes.

Boeren, water en de toekomst

Voor boeren is perspectief voor de lange termijn belangrijk, want alleen dan kan geïnvesteerd worden in een andere manier van werken en is er toekomst voor een nieuwe generatie boeren. Ook hier geldt dat maatwerk essentieel is: iedere boer en elk gebied is anders. Onderzoek dus wat werkt per deelgebied en communiceer goed met elkaar. Stimuleer ook particulier natuurbeheer. Er zijn verschillende boeren die dezelfde doelstellingen kunnen halen als natuurbeheerders. En durf ook te kiezen, waar nodig blijven we de maaivelddaling volgen en waar nodig wordt vernat.

Bodemdaling

Bodemdaling speelt met name in de Krimpenerwaard als oorspronkelijk veenweidegebied. Hoe we daarmee omgaan is een gezamenlijk probleem. Het versterken van de regionale samenwerking en de samenwerking met ondernemers kan tezamen met kennisontwikkeling een bijdrage leveren. Kijk goed naar maatwerkoplossingen: natte teelten, duurzaam agrarisch gebruik met een kleinere drooglegging of transitie naar natuur.

Dijkversterking

Met de stijging van de zeespiegel (zout water vanuit zee) en de heftiger regenval (water vanuit de rivieren) zal de sterkte van de dijken onze aandacht blijven vragen. Voor onze veendijken geldt juist dat droogte een risico is. Door een goede monitoring moeten de bestaande dijken stevig blijven. Wanneer dijken moeten worden versterkt kan met de betrokkenen de mogelijkheden om recreatie of infrastructuur te verbeteren worden verkend.

Je hebt de samenvatting gelezen wat Water Natuurlijk belangrijk vond vanuit de participatie-bijeenkomsten. Heb je aanvullingen of kanttekeningen? Laat het ons weten via de mail of bij het webinar op 24 maart.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring