
Niet op tijd (kunnen) betalen van de belastingaanslag

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (hoogheemraadschap) heft haar eigen waterschapsbelasting. Dankzij de opbrengsten van deze belastingen, die ieder huishouden en elk bedrijf betaalt, kan het hoogheemraadschap haar taken (zorgen voor sterke dijken, de juiste hoeveelheid water van goede kwaliteit en het zuiveren van rioolwater) zelf bekostigen en hoeven noodzakelijke investeringen in het waterbeheer niet ten koste te gaan van andere overheidsuitgaven.
Voor het innen van de belasting maakt het hoogheemraadschap deel uit van een gemeenschappelijke regeling met het Hoogheemraadschap van Delfland, de gemeente Delft, de gemeente Schiedam en de gemeente Vlaardingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Regionale Belasting Groep (RBG). De RBG zorgt ervoor dat er op een efficiënte en klantgerichte wijze belasting wordt opgehaald. Maar soms lukt dat niet.
Helaas lukt het niet iedereen om de belastingaanslagen (op tijd) te kunnen betalen. Gelukkig stuurt de RBG aan op maatwerk voor het uitvoeren van haar taken. De Nationale ombudsman een onderzoek uitgevoerd naar de invordering gestart en is tot de conclusie gekomen dat de RBG zorgt voor maatwerk en persoonlijk contact bij de invordering en dat dit een goed voorbeeld is – ook voor andere instanties – hoe je behoorlijk kan invorderen.
In deze tijden van corona neemt de RBG proactief contact op met particulieren en ondernemers waarbij geduld, maatwerk en begrip voor de situatie centraal staat. Particulieren kunnen gebruik maken van automatische incasso, betalingsregelingen of de kwijtscheldingsmogelijkheid. Ondernemers kunnen uitstel van betaling krijgen, gebruik maken van automatisch incasso of maatwerk bij een betalingsregeling. Er wordt slechts beperkt ingezet op dwanginvordering, wat een forse afname betekent van de incassokosten. In plaats van een deurwaarder gaat de RBG zelf op klantbezoek. Er wordt gebeld of gemaild en ook herinnerd aan de betalingsregeling. Daarnaast vindt er overleg plaats met bewindsvoerders/schuldhulpverlening. In 2020 is er door deze wijze goed betaald.
Er kan ook sprake zijn van problematische schulden. Ontstaan door: overlevingsschulden, overbestedingsschulden, aanpassingsschulden, compensatieschulden, psychosociale problemen of wanbetaling. De RBG is in 2019 een project gestart om deze problematische schulden terug te dringen. Door intensief contact en individuele klantbehandeling zijn er sinds de start hier al 4000 klanten mee geholpen.
Voor aanslagen tot 5.000 euro kunnen huishoudens en bedrijven gebruik maken van betalingstermijnen (maximaal 10 termijnen). Particulieren kunnen ook in aanmerking komen voor kwijtschelding. Belangrijkste voorwaarden voor kwijtschelding zijn dat het inkomen op of onder bijstandsniveau is, er geen spaargeld is en ze niet in bezit zijn van een koopwoning of nieuwe auto met een waarde boven 2269 euro. Van de 356.000 belastingaanslagen opgelegd in het beheergebied van het hoogheemraadschap worden er 26.000 deels kwijtgescholden.
Het belangrijkste blijft om als particulier of ondernemer zelf contact op te nemen met de RBG als er betalingsproblemen worden voorzien. Door het maatwerk wat de RBG biedt, kan er altijd een oplossing worden gevonden.
Meer info Marvin Biljoen (M.Biljoen@hhsk.nl)