
Innovatie in de praktijk: Betty de Bathy Boot

Ooit gedacht dat slootbeheer gedaan kan worden vanuit je luie stoel? Bij ons Hoogheemraadschap wordt daar hard aan gewerkt! Met een op afstand bestuurbare boot kan van een watergang de breedte, lengte en diepte worden gemeten. Zo kan je bijvoorbeeld zien of de begroeiing en waterkanten onderhoud nodig hebben, of baggeren noodzakelijk is of dat leidingen aanwezig zijn waarmee die illegale lozingen plaatsvinden. Vroeger ging dat handmatig. Met deze boot, Betty de Bathy Boat genaamd, kan dat veel sneller, goedkoper en met data van betere kwaliteit.
In dit YouTube filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt Virtual Reality Slootview – YouTubewww.youtube.com › watch
Innovaties zoals deze zijn noodzakelijk om de kosten beheersbaar te houden, maar zeker ook om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Klimaatdoelstellingen kunnen we alleen halen als we met innovatieve ideeën komen, het stijgende water kunnen we alleen aan als we daarvoor nieuwe technieken en werkwijzen blijven bedenken. Daarom wordt binnen HHSK nu structureel aandacht geschonken aan innovatie.
Innovaties waar HHSK aan werkt zijn onder andere:
– Onderzoek lachgas detectie: bij het zuiveren van afvalwater op de AWZI (AfvalWaterZuiveringsInstallatie) komt lachgas vrij, een zeer schadelijk broeikasgas. Om emissies te beperken is HSk een meetonderzoek gestart, met innovatieve sensors;
– Droogtemetingen in dijken: sensoren meten het effect van droogte en extreme neerslag op dijken, bvan belang om dijkinspecties efficiënter te kunnen uitvoeren;
– Vogelnestdetectie met warmtecamera’s: op een drone kan een warmtecamera gemonteerd worden die het mogelijk maakt om vogelnesten nauwkeurig te detecteren. De GPS-locaties van de nesten worden via een App ontsloten. Komt de maaier in de buurt van een gedetecteerd nest, dan geeft de App een signaal. De meerwaarde voor deze innovatie wordt binnen HHSK onderzocht, zo mogelijk volgt een pilot.
Water Natuurlijk vindt dat innovatie structureel aandacht verdient. Wij ondersteunen dus van harte dat een innovatieteam is ingericht binnen de organisatie. Ook is jaarlijks 150.000 euro beschikbaar om ervoor te zorgen dat goede ideeën ook daadwerkelijk tot uitvoering kunnen worden gebracht..
Alle waterschappen en drinkwaterbedrijven laten op de website www.Winnovatie.nl zien aan welke innovaties zij samen werken. Zo vindt kennisuitwisseling steeds sneller plaats. Interessant om te lezen!
Voor meer informatie: Josien van Cappelle (J.van.Cappelle@hhsk.nl)
Foto: HHSK