
Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit van de plassen in ons gebied?
Als Water Natuurlijk zetten we ons sterk in om de waterkwaliteit te verbeteren. Een goede waterkwaliteit draagt niet alleen bij aan de ecologie en biodiversiteit van het water, maar laat ons ook meer genieten van het water. Of het nu is om erin te zwemmen, langs te wandelen of fietsen of om er met een bootje op te varen. Hoe staat het nu met de waterkwaliteit in de grote plassen in ons gebied?
Laat ik beginnen met de plassen die nu al goed zijn.
De Zevenhuizerplas is een diepe zandwinningsput en heeft van alle diepe plassen in heel West-Nederland de beste waterkwaliteit, is een waterparel in ons gebied, die we dus vooral moeten koesteren en zo houden. De Eendragtspolder is een gecombineerd waterbergings-, recreatie- en natuurgebied. Bij de aanleg van de plas voor waterberging, die ook dienst doet als roeibaan, is al rekening gehouden met de waterkwaliteit en is daardoor nu ook goed. Er zijn momenten dat hij gebruikt moet worden als calamiteitenberging, waar hij voor bedoeld is, waardoor de waterkwaliteit tijdelijk verslechtert. Dan is een “reset” mogelijk door in de plas de waterstand tijdelijk te verlagen en delen droog te laten vallen.
Tenslotte is door de integrale aanpak van de Surfplas Krimpenerhout in 2019 deze plas nu ook van een goede kwaliteit: kinderen hebben deze hele zomer volop kunnen genieten van de leuke speeltuin en de mooie zwemlocatie.
Vervolgens de plassen waar nu aan gewerkt wordt of gaat worden.
Nadat gebleken is dat na de eerste aanpak van de Kralingse Plas nog veel maatregelen nog nodig zijn, loopt er nu een tweede maatregelen pakket dat aanvullend bronnen van fosfaat aanpakt. Overstorten worden aangepakt, de schutsluis wordt zo ingericht dat er geen extern water in de plas komt, hondenbeleid om hondenpoep in het water te voorkomen en een maatregel om de nalevering van fosfaat uit de waterbodem te voorkomen. Aanvankelijk zou dit laatste d.m.v. afzanden gebeuren, maar nu wordt onderzocht of dit d.m.v. Phoslock mogelijk is. Zie voor info over Phoslock het bericht: Blauwalg bestrijden vraagt een structurele aanpak.
Voor de Bleiswijkse Zoom loopt intussen ook een integrale aanpak, waarbij wederom de inzet is om alle bronnen van voedingsstoffen te stoppen, om zodoende een helder soortenrijk watersysteem te krijgen. Op dit moment wordt de waterbodem flink gebaggerd. Volgend jaar moet deze plas gereed zijn, zodat er weinig kans meer is op blauwalgen en er volop gezwommen kan worden in de zomer.
De Bergse Plassen zijn reeds jaren geleden rigoureus aangepakt. In 2004 is er flink gebaggerd en de bodem is vervolgens met een zandlaag van 25 cm. bedekt om fosfaat nalevering te voorkomen. De visstand is aangepast aan het nieuwe voedselarme ecosysteem en het gemaal op de Ringdijk is van een defosfateringsinstallatie voorzien. Dit heeft geresulteerd in plassen met mooi helder en plantenrijk water. Echter in de loop der jaren is er door een paar oorzaken toch weer een oplading met fosfaat geweest. Ten eerste de schutsluis tussen de Voorplas en de Rotte levert bij elke schutting fosfaatrijk water uit de Rotte aan de plas. Ten tweede, het gemaal aan de Ringdijk heeft weliswaar een defosfateringsinstallatie, maar die defosfateert maar voor ongeveer 50%. Het stond in de planning om dit gemaal aansluitend aan de andere maatregelen in 2004 zo snel mogelijk te verplaatsen, zodat het water uit de polder Bleiswijk niet meer door de plassen naar de Rotte zou gaan. Maar door de aanleg van de A16 en de onzekerheid van dit tracé heeft dit geduurd tot 2018 voor het gemaal aan de Grindweg gebouwd kon worden. De derde oorzaak is dat er om wateroverlast in Schiebroek te voorkomen, eenmalig fosfaatrijk water vanuit de polder Bleiswijk naar de plas is afgevoerd.
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de plassen niet meer is zoals die zou moeten zijn. Daarom is er in de afgelopen vergadering (7 oktober j.l.) van het algemeen bestuur besloten tot een nieuw maatregelenpakket om ook deze plassen weer van een goede waterkwaliteit te voorzien. Daar zal na 2021 aan gewerkt gaan worden.
Tenslotte is er ook een plas ( ‘t Weegje bij Waddinxveen) die we helaas niet kunnen verbeteren zonder dat dit schade brengt aan andere belangen. Deze plas zal pas wezenlijk verbeteren als alle aanliggende sloten zelf een betere waterkwaliteit hebben. Door afspoeling van nutriënten van het boerenland en uit de glastuinbouw is het water troebel en vol met algen. Het is dus van groot belang om die sectoren zover te krijgen dat deze aanvoer van voedingsstoffen gaat stoppen.
Er is nog veel te doen dus!
Voor meer informatie: Agnes van Zoelen