Navigatie overslaan

De rode Amerikaanse rivierkreeft

Schadelijke exoten zijn een bedreiging voor de waterkwaliteit en de rode Amerikaanse Rivierkreeft is op dit moment een groot probleem.

Naast te veel voedingsstoffen vormen ook sommige exoten een bedreiging voor de waterkwaliteit. Grote Waternavel, Waterteunisbloem en Parelvederkruid kunnen in sloten sterk de overhand krijgen en zo, het zo belangrijke evenwicht verstoren. Maar ook de muskusrat en de rode Amerikaanse rivierkreeft verstoren het watersysteem en vergraven oevers.

Hoe komen ze hier en wat doen we eraan

De meeste exoten worden al dan niet bewust door de mens in het watersysteem gebracht. De meeste van deze waterplanten en dieren (zo ook de rivierkreeften) worden door mensen in de sloot gezet. Hun vijver of aquarium raakt te vol of moet plaatsmaken voor iets anders en de planten en dieren worden in een nabij gelegen slot of plas vrijgelaten. Zo zwom er laatst een zoetwaterpijlstaartrog rond in de buurt van Gouderak. Deze vis komt van nature voor in de Amazone.

Het is daarom van groot belang om mensen te blijven informeren over de gevolgen van het uitzetten van dieren, maar zeker ook van de zo goed groeiende waterplanten in hun vijver.

Het bestrijden van de exoten is een verhaal op zich. Het is eveneens van groot belang om zo snel mogelijk op te treden en de aangetroffen planten direct en volledig te verwijderen. Met dieren is dit vaak lastiger. De muskusratten worden door de overheid al decennialang bestreden en het vraagt nog steeds een flinke inspanning om de populatie klein te houden. De rode Amerikaanse rivierkreeft heeft de afgelopen jaren een steeds nadrukkelijkere plaatst in het watersysteem in de Krimpenerwaard ingenomen. De waterkwaliteit gaat enorm achteruit en mede daardoor komt steeds vaker blauwalg in het midden van de Krimpenerwaard voor. Het is de nu hoog tijd om ook de rivierkreeften te bestrijden. Hierna wordt aangegeven waarom dit moet gebeuren.

De rode Amerikaanse rivierkreeft

Het gaat met name om de rode Amerikaanse rivierkreeft die in de sloten en plassen in de Krimpenerwaard huishoudt. Mede door zijn aanwezigheid en de ziektes (onder andere schimmels, bekend als “kreeftenpest”) die ze meebrengen sterven de inheemse diersoorten uit. De rode rivierkreeft is niet gevoelig voor de “kreeftenpest”. De inheemse soorten daarentegen wel. Daarnaast graven ze gangen in de oevers, waardoor land afkalft en eten ze allerlei nuttige waterplanten.

De Amerikaanse kreeften kunnen tussen de 12 en de 17 centimeter groot worden. De vrouwtjes, te herkennen aan twee scharen (het mannetjes heeft één schaar), kunnen wel 600 eitjes leggen. Als deze dieren ongemoeid worden gelaten, blijft er weinig over van het natuurlijke ecosysteem.

Het gevolg: lege sloten waar blauwalgenbloei snel de kop op kan steken bij een beetje warm weer. Met de klimaatveranderingen zal dat steeds vaker voor gaan komen.

Water Natuurlijk vindt de bestrijding van de rode Amerikaanse rivierkreeft dan ook erg belangrijk. Zoals in de vorige nieuwsbrief al is aangegeven hebben we in het plan voor de KRW 2022-2027 twee maatregelen opgenomen:

  • Monitoren van de ontwikkeling van de Rode Amerikaanse rivierkreeft;
  • Pilot bestrijden van de Rode Amerikaanse rivierkreeft.

Om ze te kunnen bestrijden moeten we wel eerst weten hoe we dit het beste kunnen doen, vandaar onderzoek. Op dit moment is dat beeld er nog niet. Er zijn verschillende aspecten die hierbij een rol spelen. Wegvangen lijkt logisch, maar of je hiermee ook echt een omslag teweeg kan brengen is de vraag. Andere mogelijkheden zijn: het stimuleren van natuurlijke vijanden als de Fuut en roofvissen of het anders inrichten van de oevers. Begroeide natuurvriendelijke oevers daar is deze kreeft niet zo dol op. Ook het klimaat speelt een rol. Maar dan zou het juist wat kouder moeten worden en dat lijkt voorlopig niet echt iets om op te wachten.

Andere punten van aandacht zijn voorlichting aan de bewoners, de verkopers en de kopers van de Amerikaanse rivierkreeft. In de Uitvoeringsregeling Visserij wordt namelijk in artikel 28a aangegeven dat het verboden is om bepaalde soorten rivierkreeft uit te zetten. Met deze maatregel wil de Nederlandse overheid trachten te voorkomen dat deze van origine exotische soorten zich verder en sneller zullen verspreiden. Zijn mensen zich ervan bewust dat het uitzetten van exotische rivierkreeften strafbaar is?

Een dossier die onze aandacht heeft en zeker een vervolg krijgt, want je kunt nog zoveel doen om de waterkwaliteit te verbeteren als we de kreeften niet aanpakken blijft het water naar de zee dragen.

Voor meer info: Erik Hovingh

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring