Navigatie overslaan

Impuls waterkwaliteit van ruim 4 miljoen.

Het hoogheemraadschap gaat de komende jaren ruim 4 miljoen investeren om de waterkwaliteit te verbeteren. De maatregelen worden opgenomen in het plan voor de Kaderrichtlijn Water 2022-2027 (KRW). Deze inspanning is ook nodig, want de waterkwaliteit kan op verschillende plaatsen nog veel beter. Ook hadden we de afgelopen jaren geregeld last van blauwalg.

Boot omringd door blauwalg.

In het hele gebied worden diverse maatregelen genomen samen met onze partners. Het belangrijkste aspect om de waterkwaliteit te verbeteren is het terugdringen van vervuiling en voedingsstoffen. Deze komen vanuit de bodem, de land- en tuinbouw, maar ook door flora en fauna en zelfs door uitspoeling van hondenpoep. De maatregelen zijn in drie soorten maatregelen op te splitsen.

  1. Gebiedsgerichte aanpak,
  2. Locatie specifieke maatregelen,
  3. Exotenbestrijding.
  1. Gebiedsgerichte aanpak

Binnen de gebiedsgerichte aanpak springen er twee projecten uit: Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Krimpenerwaard (DAW) en het project Emissieloze Kas. Het project Emissieloze kas wordt in 2021 geëvalueerd en op basis van die evaluatie wordt bekeken of er nog meer inzet vanuit het hoogheemraadschap nodig is.

Binnen DAW Krimpenerwaard kijkt men gezamenlijk met de sector naar een integrale aanpak voor agrarisch waterbeheer. Binnen het project wordt ingezet op kansrijke maatregelen die praktisch toepasbaar zijn, het gaat dan om:

  • Kringlopen optimaliseren (inclusief duurzaam graslandbeheer),
  • Verminderen erfemissie,
  • Natuurvriendelijk baggeren en slootschonen,
  • Het ontwikkelen van onderwaterdrainage.

Ook voor de komende jaren tot en met 2023 is er geld gereserveerd voor dit project in de Krimpenerwaard.

  1. Locatie specifieke maatregelen

Door het hele beheersgebied heen worden in de verschillende waterlichamen door het waterschap met haar partners maatregelen uitgevoerd om de waterkwaliteit te verbeteren. Sommige van deze maatregelen moeten eerst nog onderzocht worden zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers achter het gemaal Kroes. Andere zijn al concreet en opgenomen in de plannen. Het gaat om:

  • Integrale aanpak Kralingse Plas: Samen met de gemeente Rotterdam wordt al een aantal jaar gewerkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit in de Kralingse Plas. Verwacht wordt dat in of na 2022 de laatste belangrijkste stap kan worden gezet door de aanpak van de fosfaatrijke waterbodem.
  • Integrale aanpak Bergse Plassen: De Bergse Plassen hadden tussen 2005 en 2015 een uitstekende kwaliteit. Helaas zijn door verschillende oorzaken de voedingsstoffen in de plassen sterk toegenomen en voldoen ze niet meer aan de goede ecologische toestand. Om de waterkwaliteit weer op orde te krijgen zijn de volgende maatregelen nodig:
    • verminderen invloed vanuit de Rotte door aanleg van een gemaal bij de sluis,
    • defosfateren van het plaswater,
    • behandeling van de waterbodem,
    • actief biologisch beheer.
  • Watermaatregelen Natuurnetwerk Nederland in de Krimpenerwaard: Samen met de Provincie en de gemeente ontwikkelen we nieuwe natuurgebieden in de Krimpenerwaard. Het waterschap draagt zorg voor:
    • Hydrologisch isoleren van de gebieden,
    • Verhogen van het waterpeil,
    • Instellen van flexibel peil.

Sloot in NNN-gebied Krimpenerwaard

  • AWZI Bergambacht: Het water wat vanuit de AWZI Bergambacht in de polder wordt geloosd, voldoet aan de huidige regelgeving. Desondanks draagt het geloosde water merkbaar bij aan een te hoge nutriëntenbelasting van de polder. Door aanpassen van de beluchtingsregeling en metaalzoutdosering kan de bijdrage vanuit de zuivering flink omlaag worden gebracht.
  1. Exotenbestrijding.

De rode Amerikaanse rivierkreeft vormt een grote bedreiging voor de waterkwaliteit in ons beheersgebied. Uit recent onderzoek blijkt dat de uitheemse kreeft al in de hele Krimpenerwaard wordt aangetroffen en in het midden van de Krimpenerwaard rond Berkenwoude in grote getale. Op 1 locatie werden zelfs meer dan honderd kreeften gevangen. Het is dan ook niet toevallig dat we in het midden van de Krimpenerwaard de afgelopen jaren last hadden van blauwalg. Water Natuurlijk vind de bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeft dan ook erg belangrijk. De uitheemse kreeften verstoren het waterleven compleet wat grote gevolgen heeft voor de waterkwaliteit en de inheemse flora en fauna.

In het plan voor de KRW 2022-2027 zijn twee maatregelen opgenomen waar wij erg tevreden mee zijn:

  • Monitoren van de ontwikkeling van de Rode Amerikaanse rivierkreeft;
  • Pilot bestrijden van de Rode Amerikaanse rivierkreeft;

Tot slot is het van belang wat andere overheden doen. Met name de landelijke en Europese regelgeving omtrent meststoffen en het verbieden van stoffen, zoals bijvoorbeeld wegwerpplastic hebben een groot effect op de waterkwaliteit.

Voor meer informatie: Erik Hovingh

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring