
De A16 Rotterdam en het effect op het watersysteem.

Op dit moment wordt volop gewerkt aan de A16 Rotterdam: De nieuwe snelweg tussen de A16/A20 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Een dergelijk groot project heeft natuurlijk effect op het watersysteem. Zo wordt de Rotte gekruist met een tunnel, worden watergangen tijdelijk gedempt, maar ook definitief omgelegd. En er is zelfs een gemaal vernieuwd en vergroot.
Tracébesluit, Staatscourant 2016.
Dit alles kan alleen maar in nauwe samenwerking met het hoogheemraadschap tijdens de uitvoering, maar zeker ook al vooraf. Al in een heel vroeg stadium werd het hoogheemraadschap betrokken bij een dergelijk project. De locatiekeuze is heel belangrijk, de bodem en het watersysteem bepalen voor een deel waar een weg of een andere ruimtelijke ontwikkeling kan komen te liggen. Zo praten medewerkers van het hoogheemraadschap nu al mee over de mogelijke nieuwe oeververbinding in Rotterdam. Een project dat volgt uit het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). Ook de A16 was een project uit dit programma.
Inmiddels wordt er gebouwd en zijn er voor alle aanpassingen aan het watersysteem vergunningen verleend. Er wordt op toe gezien dat de bouwers zich ook aan deze vergunningen houden. Tijdens een dergelijk project is er veelvuldig contact met onder andere het hoogheemraadschap en worden er lopende het project, in goed overleg, zaken aangepast.
Al met al veranderd er heel wat in en aan het watersysteem. De grootste ingreep is de kruising met de Rotte. De Rotte is een vaarweg bij het hoogheemraadschap in beheer. Het is de belangrijkste hoofdader in het “Schielands deel” van het hoogheemraadschap! Alle achterliggende polders wateren namelijk af op de Rotte en het water wordt in Rotterdam bij het Oostplein door gemaal Schilthuis naar de Nieuwe Maas gepompt. In een droge periode zal het water uit de Nieuwe Maas via de Rotte naar de polders stromen. Het is daarom van groot belang dat deze verbinding ook tijdens de bouw instant blijft.
Er wordt hard gewerkt aan de kruising van de Rotte
Het gaat dus niet alleen om de huidige en de uiteindelijke watersysteem, maar ook de situatie tijdens de aanleg. Daarnaast is het van belang dat de waterkeringen aan weerszijde van de Rotte voldoende hoog en sterk blijven. Dit kan als dijk uit klei bestaat, maar ook door een technische constructie die goed aansluit op de bestaande kering.
De nieuwe weg doorsnijdt het landschap en het watersysteem. Dit vergt aanpassingen om problemen te voorkomen Tegelijkertijd biedt het ook kansen om bestaande problemen op te lossen. Daarbij de volgende voorbeelden.
De A16 doorsnijdt de polder Bleiswijk. In de naastgelegen polder waarin de Rotterdamse wijk Schiebroek is gelegen waren twee problemen. Het grootste probleem was de waterkwaliteit. Het minder schone en met name voedselrijkere water uit de wijk werd afgevoerd via de Bergse plassen. De nutriënten zorgden daar voor een slechte waterkwaliteit en zomers vaak voor blauwalg. Daarnaast kon het watersysteem ook wel wat robuuster worden om hevige regenbuien af te kunnen voeren. Vooruitlopend op de komst van de A16 zijn de genoemde problemendoor de aanleg van het gemaal Bergweg-Zuid aangepakt. In de uiteindelijk situatie gaat dit gemaal het water uit de wijken Hillegersberg en Schiebroek afvoeren naar het gemaal Lansingerland.
Gemaal Bergweg-Zuid
De snelweg zelf zou het watersysteem ook kunnen vervuilen. Denk dan aan olie, rubber en strooizout. Allemaal zaken die we als Water Natuurlijk liever niet in het watersysteem hebben. Om te voorkomen dat het watersysteem vervuild, wordt het afstromende hemelwater opgevangen in zuiverende voorzieningen. De wegsloten en zuiverende voorzieningen vormen zo als het ware een eigen watersysteem. Pas als het water door de zuiverende voorzieningen is gestroomd komt het terecht in het omliggende watersysteem.