Water Natuurlijk Rivierenland steunt bestuursprogramma niet
Het bestuursprogramma van Waterschap Rivierenland is op 31 mei aangenomen met meerderheid van stemmen maar kreeg niet de stem van Water Natuurlijk.
Tijdens de bestuursvergadering van Waterschap Rivierenland is gestemd over de verwachte stijging in kosten en de verdeling hiervan. Het tegenvoorstel van Water Natuurlijk over deze kostenverdeling is helaas niet aangenomen.
In 2024 zullen de belastingen voor inwoners, boeren, natuur en industrie gaan toenemen in waterschap Rivierenland. Oorzaak hiervoor is onder andere de hoge inflatie waardoor kosten voor dijkversterkingen, waterzuivering en waterbeheer toenemen. Water Natuurlijk staat voor een eerlijke verdeling van de kosten, waarbij de vervuiler betaalt. In het begrotingsprogramma van Waterschap Rivierenland is opgenomen dat zorg wordt gedragen voor een evenredige stijging van kosten voor alle verschillende doelgroepen. Hierin zien we een grotere stijging voor boeren en natuur ten opzichte van de industrie. Om dit te voorkomen is een voorstel uitgewerkt. In dit voorstel gaan juist inwoners meer betalen om de boeren en natuur te ontlasten en blijft de industrie buiten schot. Om dit aan de kaak te stellen heeft Water Natuurlijk een tegenvoorstel gedaan. Dit voorstel kreeg helaas alleen steun van onze partij zelf en de Partij voor de Dieren.
Het huidige waterbelastingsysteem maakt het moeilijk om tot een eerlijke verdeling van kosten te komen. Er wordt gewerkt aan een landelijk, nieuw belastingsysteem waarbij een betere verdeling van kosten mogelijk wordt.
Het voorstel voor de kostenverdeling moet overigens nog definitief worden vastgesteld. Dat is gepland in de begrotingsvergadering in november.
Het bestuursprogramma van Waterschap Rivierenland is op 31 mei aangenomen met meerderheid van stemmen maar kreeg niet de stem van Water Natuurlijk.
De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) concludeert dat met het huidige Nederlandse beleid de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water niet meer worden gehaald. Het beleid is veel te vrijblijvend, en dat wordt met de nieuwe Omgevingswet alleen maar erger doordat dan voor een aantal activiteiten die de waterkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden niet langer een vergunning nodig is. Dat staat in het rapport Goed Water Goed Geregeld over de Kaderrichtlijn Water.
Door onder andere dalende grondwaterstanden hebben steeds meer huiseigenaren schade door verzakkingen. Het aanpakken van de funderingen van huizen om verzakking tegen te gaan is erg duur.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring