EU: Nederland beschermt water onvoldoende
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure − een juridische procedure vanwege het niet naleven van Europese wetgeving – gestart tegen Nederland vanwege gebrekkige naleving van de Kaderrichtlijn Water.
Vissen zijn belangrijk voor schoon en gezond water. Dammen, stuwen, sluizen en gemalen helpen om het land droog te houden, maar ze maken het water lastiger toegankelijk voor vissen.
Vispassages
Om vissen toch vrij te laten bewegen, hebben de waterschappen de afgelopen jaren vispassages gebouwd. Hiermee kunnen vissen van het ene water naar het andere zwemmen, wat goed is voor hun aantal en gezondheid. Dit helpt ook om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te behalen.
Hier niet vissen!
Vissen verzamelen zich vaak bij sluizen, stuwen en dammen waar vispassages zijn of waar rekening wordt gehouden met vissen. Ook volgens de Unie van Waterschappen is het niet gewenst dat hier gevist wordt. Daarom werken waterschappen aan visserijvrije zones op deze plekken.
Onderzoek toont aan dat schade ontstaat aan trekvissen door fuiken te plaatsen bij vismigratievoorzieningen. Visserijvrije zones in het hoofdwatersysteem vergroten de kans dat trekvissen ongeschonden Nederland in kunnen zwemmen. Hierbij worden ook de migratievoorzieningen, die waterschappen voor miljoenen euro’s hebben aangelegd, benut. Kleinere zones in het hoofdwatersysteem verkleinen die kans, waardoor ook investeringen van waterschappen minder zullen renderen.
In een motie van de Tweede Kamer wordt ten onrechte anders beweerd.
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure − een juridische procedure vanwege het niet naleven van Europese wetgeving – gestart tegen Nederland vanwege gebrekkige naleving van de Kaderrichtlijn Water.
Vooruitlopend op een Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Het Algemeen bestuur van Rivierenland heeft daartoe opgeroepen met een motie. In samenwerking met de andere waterschappen moeten we bij het Rijk duidelijk maken dat we alleen door middel van een verbod op PFAS onze taak om te zorgen voor schoon water kunnen uitvoeren. De urgentie is te hoog om te wachten op een mogelijk Europees verbod.
Tiel, 21 juni – Het bestuur van Waterschap Rivierenland heeft vandaag besloten het belastingtarief voor burgers aan te passen. Inwoners van het rivierengebied zullen een groter deel van de belastingen moeten gaan opbrengen. Een amendement van Partij voor de Dieren, AWP, Water Natuurlijk en VVD om dit te voorkomen kreeg geen meerderheid. Ook vorig jaar verhoogde het waterschap het aandeel van burgers al.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring