Voor 2024 werd het percentage van de belasting dat door inwoners moet worden betaald verhoogd van 38,5% naar 39,25%. Daar komt nu nog eens 0,25% bij. In 2025 komt het tarief dus op 39,5% te liggen, dicht onder het wettelijke maximum van 40%. "Door deze keuze van het college gaan met name kwetsbare groepen, alleenverdieners en huurders, erop achteruit, terwijl agrarische bedrijven er juist op vooruit gaan; en dat voor het tweede jaar op rij", vertelt Paul van Gent, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren.
In 2026 komt er een nieuw belastingstelsel met meer mogelijkheden. De partijen achter het amendement wilden liever op dat moment de gehele verdeling nog eens tegen het licht houden. “Door een verschil tussen de ontwikkeling van de WOZ tussen woningen en bedrijven, hebben huurders afgelopen 10 jaar een procentueel veel grotere stijging van de waterschapsbelasting gehad dan woningeigenaren, boeren en bedrijven”, legt Guido van der Wedden van AWP uit. “De voorgestelde wijziging van de kostentoedeling vergroot dit verschil nog verder. De AWP vindt dat onrechtvaardig: huurders zijn niet opeens meer kosten voor het waterschap gaan veroorzaken."
Patricia de Cocq van Water Natuurlijk vindt het van groot belang dat de lasten eerlijk verdeeld worden: "Niet alleen de vervuiler moet betalen, maar ook degenen die het meest baat hebben bij de maatregelen die het waterschap treft zouden moeten betalen.” Voor de VVD “steekt het enorm dat er op dubbeltjes wordt gefocust”, zegt Nanette Reitsma, “terwijl het College de schuld per inwoner met € 40 weer verder laat oplopen.”
Overigens verschillen de leden van het algemeen bestuur niet overal over van mening. Het waterschapsbestuur besloot unaniem om Tanja Cuppen aan te bevelen als nieuwe dijkgraaf.