Navigatie overslaan

Noodkreet voor PFAS-verbod

Vooruitlopend op een Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Het Algemeen bestuur van Rivierenland heeft daartoe opgeroepen met een motie. In samenwerking met de andere waterschappen moeten we bij het Rijk duidelijk maken dat we alleen door middel van een verbod op PFAS onze taak om te zorgen voor schoon water kunnen uitvoeren. De urgentie is te hoog om te wachten op een mogelijk Europees verbod.

PFAS
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die worden gebruikt in een groot scala aan producten, zoals regenjassen, verpakkingsmaterialen en de anti-aanbaklaag van pannen. We weten dat deze stoffen schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Hierdoor zien we dat onze milieudoelstellingen steeds verder uit beeld raken en onze gezondheid via voedsel en drinkwater in gevaar komt. Een groot probleem is dat PFAS niet goed afbreekt in de natuur en zich ophoopt. We vinden daarom inmiddels vrijwel overal PFAS, en steeds vaker in hoge concentraties. De enige manier om PFAS aan te pakken, is door de bron zelf aan te pakken met een volledig Europees verbod. Hieraan wordt door de Europese Unie gewerkt, maar dit duurt zeker nog een paar jaar. Water Natuurlijk vindt dat we niet de tijd hebben om hierop te wachten.

Motie Rivierenland aangenomen
Wij zijn trots dat het Algemeen Bestuur van Rivierenland op 30 september een motie heeft aangenomen die oproept om samen met de andere waterschappen het Rijk te verzoeken om al in 2026 met een landelijk verbod te komen voor de productie van niet-essentiële PFAS-bevattende producten. Daarnaast moet er een verbod komen op het lozen van PFAS in oppervlaktewater en riolen door bedrijven die PFAS-houdende producten maken. Wij zijn blij om te zien dat, op initiatief van de Partij voor de Dieren, door het hele land vergelijkbare moties worden aangenomen. Het is onze taak als waterschappen om voor schoon water te zorgen, en dit gaat niet zonder een stop op de PFAS-productie.

Zo snel mogelijk algeheel PFAS-verbod
Nederland diende begin 2023 samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een voorstel in voor een Europees verbod op PFAS vanaf 2025. Het advocatenechtpaar Knoops stelt namens een aantal milieuorganisaties dat Nederland dit niet kan afwachten en eist dat de Staat alle emissies van PFAS per direct verbiedt. Ook dagen elf organisaties, waaronder vakbonden van militairen en brandweervrijwilligers en actiegroep SchipholWatch, de Staat der Nederlanden voor de rechter. Ze stellen de Staat aansprakelijk voor de verontreiniging en gezondheidsschade die worden aangericht door PFAS. Diverse waterschappen, waaronder dus ook Rivierenland, pleiten voor een landelijk verbod op PFAS. Het Dagelijks Bestuur van waterschap Vallei en Veluwe vond dat niet nodig, omdat ‘ons waterschap al heel veel doet’. Men deed wel de toezegging om in november met een notitie te komen over alle PFAS-inspanningen die al gepleegd worden. Water Natuurlijk houdt de vinger aan de pols…

De Nederlandse drinkwaterbedrijven, die voor de productie van drinkwater afhankelijk zijn van de Rijn, hebben de Duitse milieuminister Steffi Lemke een brief gestuurd met het dringende verzoek om grenzen te stellen aan de lozing van PFAS-stoffen in de rivier. De drinkwaterbedrijven roepen de minister op om, tot een Europees PFAS-verbod van kracht is, nu al grenzen te stellen aan de lozing van PFAS-verbindingen in de Rijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring