Navigatie overslaan

Vertrouwen in Nederlands waterbeheer, maar ook zorgen over toekomst

Nederlanders hebben vertrouwen in het Nederlandse waterbeheer. Er is vertrouwen in het werk van de overheid en het waterschap om overstromingen te beperken. Mensen hebben het beeld dat de waterkwaliteit nu goed is maar ook dat deze verslechtert en aandacht vraagt. Ze vinden dat de overheid een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een slechte waterkwaliteit. 

Publieksmonitor Waterpeil 2024

Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over weersextremen en de gevolgen daarvan, zoals wateroverlast en droogte. 57 procent ziet daarbij een grote rol voor de overheid en het bedrijfsleven, maar is zich ook bewust van de eigen verantwoordelijkheid. Verder maken ze zich zorgen over dreigingen zoals overstromingen en droogte. De overstromingen van 2021 in Limburg hebben ervoor gezorgd dat mensen zich extra bewust zijn van de gevaren. Maar liefst 47 procent van de Nederlanders denken dat er de komende tien jaar vaker wateroverlast zal zijn door hevige regen.

Maatregelen

Nog niet veel mensen hebben maatregelen genomen om de gevolgen van wateroverlast en droogte te voorkomen en om zich voor te bereiden op noodsituaties. Slechts een kleine groep mensen heeft bijvoorbeeld zandzakken in huis gehaald of de tuin vergroend. Maar veel mensen zijn wel bereid om die maatregelen te nemen in de toekomst. Ook zijn ze bijvoorbeeld bereid om bij een dreigend watertekort minder water te gebruiken als de overheid dat vraagt. Bijvoorbeeld door korter te douchen of minder vaak de tuin te sproeien.

Dit blijkt uit de Publieksmonitor Waterpeil 2024 van Ons Water. Dat een samenwerkingsverband van waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Unie van waterschappen, Vewin, VNG, IPO en het Nationaal Deltaprogramma.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring