Navigatie overslaan

Toekomstvisie landelijk gebied

Op donderdag 28 november overhandigden de waterschappen bij het bestuurlijk overleg landelijk gebied hun toekomstvisie voor het platteland aan minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Toekomstvisie voor het platteland

Het Nederlandse platteland verandert door klimaatverandering en toenemende druk op natuur en grondstoffen. Door hevige regenval, droogte en intensief gebruik staan biodiversiteit en het watersysteem onder druk. Dit brengt risico’s voor boeren en andere gebruikers. Om het platteland toekomstbestendig te maken, moeten water en bodem een centrale rol spelen en is samenwerking nodig. Klimaatverandering vraagt om slim omgaan met water en bodem. Door landgebruik aan te passen aan de grenzen van het watersysteem, blijven we veilig en leefbaar. Dit biedt ook kansen voor een duurzame landbouw.

Belangrijke punten zijn onder meer: schoon water volgens de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), ruimte voor waterberging en dijkversterking, overgangen tussen natuur en landbouw die het watersysteem versterken, en meer samenwerking tussen stedelijk en landelijk gebied. Door natuurvriendelijke oevers en sloten aan te leggen, verbeteren biodiversiteit en waterkwaliteit. Een robuuste natuur is belangrijk voor veilig en duurzaam waterbeheer. Waterschappen streven naar een balans tussen landbouw en natuur en werken samen met partners aan gebiedsgerichte oplossingen.

Het Vitaal Landelijk Gebied Gelderland was bedoeld om bestaande knelpunten op het gebied van natuur, water en landbouw integraal aan te pakken. Nu het landelijke transitiefonds is afgeschaft, is de vraag hoe nu verder. Per brief gaf Natuur en Milieu Gelderland we Provinciale Staten een overzicht van de dreigende problemen, noodzakelijke en haalbare oplossingen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring