Waterschappen sturen brandbrief PFAS
De waterschappen roepen op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.
Onze rivieren, zoals de Waal, worden al eeuwenlang strak geleid door kribben, zomer- en winterdijken. Dit heeft de dynamische natuur van de rivier ingeperkt, met grote gevolgen. De rivier kan haar energie alleen nog kwijt in de diepte, waardoor de bodem van de Waal sinds 1950 op sommige plekken met meer dan twee meter is gezakt. Deze bodemdaling brengt uitdagingen met zich mee voor scheepvaart, landbouw, natuur en de beschikbaarheid van zoet water.
Meergeulenconcept
Maar er is een alternatief: het Meergeulenconcept, ontwikkeld door Stroming, WWF en ARK Rewilding Nederland en toegepast op de Middenwaal tussen Nijmegen en Tiel. Dit innovatieve ontwerp biedt ruimte aan de rivier én herstelt haar natuurlijke kracht. Door de vaargeul iets te versmallen, kan een deel van het water via een nevengeul stromen. Deze nevengeul wordt aangelegd naast een breed, zandig eiland met een harde oever aan de vaargeulzijde en een natuurlijke, meanderende oever aan de andere kant. De rivier krijgt zo haar natuurlijke dynamiek terug, met ruimte voor sedimentatie en erosie. Sediment blijft beter op zijn plek in de vaargeul, waardoor bodemdaling wordt beperkt. Bovendien trekt de inslijtende rivier zo minder grondwater weg, wat droogteproblemen in landbouw en natuur vermindert.
Veelbelovend
Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is verdere verfijning nodig. Het precieze ontwerp van de af- en aantakkingen van nevengeulen, het aanpassen van zomerdijken en het toestaan van natuurlijke begroeiing bieden ruimte om de puzzel verder te leggen. Het doel is helder: een natuurlijk rivierenlandschap waarin bodemdaling wordt beperkt en de Waal haar dynamische karakter terugkrijgt.
De waterschappen roepen op tot hardere aanpak van de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu, en pleiten voor een totaalverbod op PFAS.
Samen met het Regionaal Archief Rivierenland brengt waterschap Rivierenland het waterschapserfgoed in het rivierengebied in kaart.
Nederland hield zich niet aan de afspraken met Brussel over het aanpakken van mestfraude. Daardoor verloren Nederlandse boeren hun uitzonderingspositie voor het gebruik van mest.
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring