De Waal trekt steeds meer water aan
Onderzoek laat zien dat het Rijnsysteem mogelijk een kantelpunt heeft bereikt. Sinds de extreme hoogwaterpieken in de jaren '90 trekt de Waal steeds meer water aan bij de splitsing Pannerdense Kop.
Het wordt steeds drukker in de Nederlandse recreatie- en natuurgebieden. In de toekomst zal deze situatie nog nijpender worden als gevolg van de groeiende bevolking en toename van het toerisme uit binnen- en buitenland. Beter benutten van rivierengebieden kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem. In deze gebieden kunnen natuurherstel, recreatie en waterveiligheid elkaar versterken. Het Wereldnatuurfonds en de ANWB roepen beheerders van rivierengebieden op om deze elementen duurzaam te integreren en recreatie en natuur in balans te laten samenkomen.
Kansen Rivierengebied beter benutten
Volgens ANWB en WWF-NL bieden de rivierengebieden van Nederrijn/Lek, IJssel, Waal en Maas enorme mogelijkheden om in het kader van waterveiligheid de riviernatuur grootschalig te herstellen, de recreatiemogelijkheden te vergroten en de kwaliteit van de leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties te verbeteren. Maar de kansen die er liggen worden op dit moment nog niet benut, zo stellen de partijen, omdat natuur, recreatie en waterveiligheid te veel als losse elementen worden beschouwd. Het gaat hierbij om het beter benutten van de riviergebieden met vormen van recreatie die een minimale impact hebben op de natuur, zoals wandelen, fietsen of kanoën. Het doel van deze aanpak is om mensen van de natuur te laten genieten zonder deze te verstoren of te beschadigen. Gebruik van riviergebieden voor recreatie zorgt voor een betere spreiding van recreanten en bezoekers en minder belasting voor andere natuurgebieden.
Succesvol samengaan recreatie & natuurherstel
Het rapport ‘Recreatie in het Rivierengebied’ bevat inspirerende voorbeelden van succesvolle projecten die laten zien hoe recreatie en natuurherstel hand in hand kunnen gaan. Zo toont de Spiegelwaal bij Nijmegen het succes op het gebied van combinaties van recreatie (wandelen, zwemmen, etc.) en waterbeheer (verhelpen flessenhals) en natuurontwikkeling. En het project Meanderende Maas rond de grens van Brabant en Gelderland laat zien hoe dijkversterking en ontwikkeling van rivierlandschap en uiterwaarden in intensieve samenwerking met bewoners kan zorgen voor nieuwe recreatiemogelijkheden. Deze voorbeelden tonen de mogelijkheden om recreatie en natuur slim te integreren in rivierengebieden.
Onderzoek laat zien dat het Rijnsysteem mogelijk een kantelpunt heeft bereikt. Sinds de extreme hoogwaterpieken in de jaren '90 trekt de Waal steeds meer water aan bij de splitsing Pannerdense Kop.
Het hele Nederlandse rivierengebied is vervuild met PFAS, schadelijke stoffen voor mens en natuur. Dit zorgt ervoor dat speciale stortplaatsen voor vervuilde bagger sneller vol raken dan verwacht, aldus onderzoek van Trouw. Het bouwen van nieuwe stortplaatsen duurt al gauw tien jaar, waarschuwt Rijkswaterstaat.
Het lijkt er steeds meer op dat Nederland niet alle doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) op tijd gaat halen
Kiezers bedankt voor jullie stemmen tijdens de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Nu is het tijd om de volgende stap te nemen.
Geef de natuur een stem. Word lid!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring