Navigatie overslaan

De Waal trekt steeds meer water aan

Onderzoek laat zien dat het Rijnsysteem mogelijk een kantelpunt heeft bereikt. Sinds de extreme hoogwaterpieken in de jaren '90 trekt de Waal steeds meer water aan bij de splitsing Pannerdense Kop.

Meer water door de Waal

Net na de grens met Duitsland splitst de Rijn in de Waal en het Pannerdensch Kanaal. De Waal voert steeds meer water af, terwijl het Pannerdensch Kanaal (dat verder splitst in de Nederrijn-Lek en de IJssel) minder water krijgt. Het Rijnsysteem lijkt een kantelpunt lijkt te hebben bereikt. De hoogwaterpieken van 1993, 1995 en mogelijk 1998 brachten grote hoeveelheden zand en grind naar de splitsing bij de Pannerdense Kop. Dit zorgde voor plotselinge veranderingen in het Rijnsysteem in Oost-Nederland. Bijna een halve meter sediment werd afgezet in het Pannerdensch Kanaal. Hierdoor is de waterafvoer via de Waal geleidelijk toegenomen. De piekstromen in de jaren '90 veroorzaakten dus een plotselinge verandering, die een geleidelijke aanpassing van het riviersysteem in gang zette. Het systeem lijkt nu te evolueren naar een nieuwe stabiele situatie, waarbij een groter deel van het water via de Waal stroomt.

Waterverdeling goed in de gaten houden

Het is belangrijk dat waterbeheerders de veranderingen in de waterverdeling tussen de takken goed in de gaten houden. Dit is nodig om Nederland veilig te houden, de rivierbedding te stabiliseren en dit mee te nemen in toekomstige plannen, zoals het programma Ruimte voor de Rivier 2.0. De toename van water in de Waal betekent minder water via het Pannerdensch Kanaal en daardoor ook minder water voor de IJssel. Bij het maken van plannen moet niet alleen naar hoogwater gekeken worden, benadrukt Blom. Tijdens droogteperiodes zal de druk op de zoetwatervoorziening naar het IJsselmeer toenemen.

Dit blijkt uit studies van TU Delft, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat.

Bron foto: https://www.tudelft.nl/en/2024/citg/the-waal-attracting-increasingly-more-water-a-tipping-point-of-the-rhine-system

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring