Navigatie overslaan

Hele rivierengebied blijkt vervuild met PFAS

Het hele Nederlandse rivierengebied is vervuild met PFAS, schadelijke stoffen voor mens en natuur. Dit zorgt ervoor dat speciale stortplaatsen voor vervuilde bagger sneller vol raken dan verwacht, aldus onderzoek van Trouw. Het bouwen van nieuwe stortplaatsen duurt al gauw tien jaar, waarschuwt Rijkswaterstaat.

PFAS-bagger

Bij het uitdiepen van de eerste nevengeul langs de Waal bestond de afgevoerde grond voor 13 procent uit zwaar vervuilde pfas-bagger die is afgevoerd naar het depot in het Hollandsch Diep. Deze locaties, zoals in het Ketelmeer en de Maasvlakte, waren bedoeld om vijftig jaar mee te gaan. Maar door de strengere regels en voortdurende aanvoer van PFAS via rivieren, schat de waterbouwsector dat ze al over tien tot vijftien jaar vol raken. Rijkswaterstaat denkt dat dit nog twintig jaar duurt. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die een sterkere borging bepleit van dat vervuilers zelf de kosten betalen van schade ontstaan door PFAS en staalslakken.

Aanpak bij de bron

Er is ook maar één echte oplossing: PFAS bij de bron aanpakken, oftewel de uitstoot bij producenten volledig terugdringen. Het ultieme doel? Een nulemissie voor PFAS. Dat ziet inmiddels ook de Tweede Kamer in, die in overgrote meerderheid een motie van het Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA) aannam om voor de zomer een verbod op het lozen van PFAS uit te werken.

Maar daar kunnen we niet op wachten. Een belangrijke oorzaak van de aanvoer van PFAS is dat Duitsland lozingen in de Rijn niet stopt, terwijl Nederland deze stoffen probeert te verminderen. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van de Kamerleden Soepboer (NSC) en Grinwis (ChristenUnie). De Tweede Kamer roept de Duitse regering op om grenswaarden in te stellen voor PFAS-lozingen. Deze stoffen, afkomstig uit de Duitse industrie, belasten de waterkwaliteit van de Rijn en brengen ook de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater in gevaar. De schadelijke gezondheidseffecten van PFAS onderstrepen de urgentie om actie te ondernemen. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Water wil hierover nu gaan praten met de Duitse regering.

Een PFAS-vrije toekomst betekent schoner water, gezondere natuur en betere bescherming van onze volksgezondheid. Dit is niet alleen een kwestie van regels, maar van verantwoordelijkheid voor de generaties van nu en straks. Samen maken we ons sterk voor veilig en schoon water!

Onderzoek dagblad Trouw

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring