Navigatie overslaan

PFAS-handreikingen voor oppervlaktewater

Handreikingen RIVM geven waterbeheerders in Nederland meer inzicht in de impact van PFAS op oppervlaktewater

Drie handreikingen RIVM

Het RIVM heeft drie handreikingen gepubliceerd voor het gebruik van oppervlaktewater. Deze geven waterbeheerders in Nederland meer inzicht in de impact van PFAS op oppervlaktewater. Hiermee helpen ze de risico’s van het gebruik van oppervlaktewater beter te bepalen. Er is een handreiking voor zwemwater, een voor moestuinirrigatie en een voor het eten van vis uit oppervlaktewater.

De handreikingen zijn een praktische uitwerking van de kennisnotitie ‘PFAS verontreinigingen: een overzicht van beschikbare risicobeoordelingsinstrumenten voor gebruiksfuncties van oppervlaktewater’. Deze publiceerde het RIVM in februari dit jaar. Beide zijn gemaakt in opdracht van het waterschap Rivierenland.

De handreiking over zwemwater krijgt op dit moment de meeste aandacht. Het is een praktische uitwerking waarmee waterbeheerders risico’s kunnen beoordelen van blootstelling aan PFAS door zwemmen in open water.

Zorgen bij waterschappen

De waterschappen maken zich zorgen over de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in het milieu. Ze vinden het daarom niet alleen belangrijk om te weten hoe om te gaan met PFAS in het water, maar vinden het nog belangrijker dat water- en bodemverontreiniging door PFAS stopt. De Unie van Waterschappen dringt daarom aan op een Europees totaalverbod op alle PFAS, zodat deze stoffen niet meer in het milieu terechtkomen. De meeste aanvullende zuiveringstechnieken verwijderen bijna geen PFAS uit afvalwater.

De PFAS-vervuiling beperkt zich niet langer tot bodem en oppervlaktewater, maar is inmiddels ook tot ons grondwater doorgedrongen. Water Natuurlijk vindt dat de bescherming van ons leefmilieu meer tempo vraagt. We zijn dan ook verheugd dat milieuorganisaties de Staat der Nederlanden hebben gedagvaard in verband met de schadelijke gevolgen van de wijdverbreide PFAS-vervuiling in Nederland, wegens het nalaten van diens zorgplicht om de Nederlandse burgers en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van PFAS-vervuiling.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring