Navigatie overslaan

Natuurorganisaties blijven strijden voor Europese natuur

De stemming over de Europese Natuurherstelwet door de Raad van Ministers is in maart 2024 het zicht van de finish uitgesteld. Wanneer er wél gestemd gaat worden over de wet, is nog niet duidelijk.

Natuurherstel nodig

Het idee achter deze nieuwe wet is om aangetaste natuur in Europa en Nederland helpen herstellen. Meer natuur is hét antwoord op veel problemen, zoals droogte, overstromingen en klimaatverandering. Door de natuurherstelwet na jaren van onderhandelingen weer uit te stellen verliezen we kostbare tijd.

Nederlandse tegenstem is onbegrijpelijk

Nederland wil op verzoek van de Tweede Kamer helaas tegen de wet gaan stemmen. Dat vindt Water Natuurlijk met veel natuurorganisaties onbegrijpelijk, want juist door ervoor te zorgen dat er meer en vooral gezondere natuur is, komt er ook weer ruimte voor activiteiten die nu aanlopen tegen de stikstofvergunningen die niet meer afgegeven kunnen worden. Door uit te stellen raakt het land voorlopig niet van het slot.

Natuur in slechte staat

Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als hier, waar 90% van de natuurlijke leefgebieden en 75% van de soorten in slechte staat verkeert of niet is beschermd. We moeten grootschalig natuur gaan herstellen. Ook buiten beschermde gebieden is dit belangrijk, want anders blijft de natuur te zwak om te overleven. Denk aan het weghalen van dammen in rivieren, het verbinden van natuurgebieden, de aanleg van oesterriffen of het omhoog brengen van het waterpeil in veenweidegebieden. Verbeteren is niet alleen goed voor de natuur zelf maar ook voor onszelf.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring