Navigatie overslaan

Brede motie voor aanpak droogte

Het lijkt een opluchting; gelukkig regent het hier en daar en buigt de droogtemonitor af naar net onder 1976; het extreemste jaar voor neerslagtekort. Maar ook 2020 is erg droog en volgt op jaren van ernstige verdroging. Droogte heeft grote impact op biodiversiteit, landbouw en leefbaarheid. Bijzonder is dat binnen het beleid van klimaatadaptatie er veel aandacht is voor wateroverlast, maar een integrale aanpak over andere belangrijke aspecten zoals droogte, zoetwatervoorziening, hittestress en lage rivierstanden ontbreken. Om die reden heb ik namens Water Natuurlijk Rivierenland een motie geschreven om deze aspecten de aandacht te geven die het nodig heeft. Hoogste tijd om iets tegen die droogte te doen!

Maar even de droogteproblematiek aanpakken is nog niet zo gemakkelijk. In vergelijking met de andere waterschappen is waterschap Rivierenland uniek vanwege de grote rivieren in ons werkgebied en met de overgangen van hoge zandgronden naar polders gevuld met veen en klei; de grote verschillen in bodemgesteldheid. Één aanpak tegen droogte voor het hele werkgebied zal niet werken; maatwerk en samenwerking met lokale partners zijn nodig om met gebiedsgerichte oplossingen te komen. De mogelijkheden die hieruit komen, zullen worden opgenomen in het waterbeheerprogramma. Op deze manier blijft bestuur aangehaakt om de vordering van het waterschap te volgen en beslissingen te nemen waar nodig.

Om te onderstrepen dat samenwerking belangrijk is, werden andere partijen uitgenodigd om deze motie gezamenlijk mee in te dienen. Met een brede steun van mede-indieners, werd de motie “droogte, hittestress en zoetwatervoorziening” in de vergadering van 22 mei 2020 unaniem aangenomen! Heel blij dat we met het bestuur zo’n krachtig signaal hebben gegeven!

Dr. ing. Michiel Alexander de Raaf

Algemeen bestuurslid Waterschap Rivierenland –

Water Natuurlijk.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring