Verruiming PFAS-normen
Op 1 juli heeft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een aantal aanpassingen in het tijdelijk handelingskader voor PFAS aangekondigd. De tijdelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de bodem is nu verruimd. Ook hergebruik van PFAS-houdende grond in oppervlaktewater (diepe plassen) wordt nu mogelijk gemaakt.
Ook voor de waterschappen is de verruiming welkom, zo meldt de Unie van Waterschappen. Baggerwerkzaamheden die zijn uitgesteld omdat er vanwege PFAS geen geschikte bestemming voor de baggerspecie kon worden gevonden, kunnen weer worden opgestart als de baggerspecie voldoet aan de nieuwe normen. Voor gebieden in het westen van Nederland is de verruiming echter nog onvoldoende, stelt de Unie. Rond Dordrecht bijvoorbeeld, waar het bedrijf Chemours is gevestigd, bevat de bodem meer PFAS dan elders in Nederland. De Unie heeft er daarom voor gepleit om voor deze regio een aparte waarde vast te stellen, maar daar wilde de minister niet aan.
Gelukkig pleit de Unie er tegelijkertijd voor om het probleem eindelijk ook eens bij de bron aan te pakken. Stoffen als PFAS horen niet in het milieu thuis. De lozingen moeten stoppen. De stappen die het Dordtse bedrijf Chemours heeft gezet om het lozen van de schadelijke stoffen PFAS (waar PFOA onder valt) en GenX terug te dringen, zijn wat de Alblasserdamse politiek betreft niet voldoende. De raad en het college willen er alles aan doen om dit terug naar nul te brengen. De gemeenten Sliedrecht, Papendrecht, Dordrecht en Molenlanden hebben Chemours en DuPont aansprakelijk gesteld voor de schade die wordt geleden als gevolg van de lozingen.
De minister wil zich daar in Europees verband voor inzetten, belooft ze in haar brief aan de Kamer. Niet alleen Water Natuurlijk. Ook een organisatie als de Vewin blijft bezorgd over de impact van PFAS-verontreinigingen op in dit geval het drinkwater. Het betreft soms uiterst giftige stoffen die in de bestaande zuiveringen niet of nauwelijks worden verwijderd. Vewin pleit daarom voor een gerichte bronaanpak van PFAS. Het is daarnaast van belang dat er snel duidelijkheid komt over het vóórkomen van PFAS in bodem en grondwater en de bedreigingen die dit oplevert voor onttrekkingen voor de drinkwatervoorziening.