Navigatie overslaan

Grenzen aan het water uit het IJsselmeer en Markermeer bij langdurige droogte

In tijden van lange periodes van droogte voeren wij water aan vanuit het IJsselmeergebied. Dit kan echter niet onbeperkt. Overheden hebben hierover nieuwe afspraken gemaakt

In tijden van lange periodes van droogte voeren wij water aan vanuit het IJsselmeergebied. Dit kan echter niet onbeperkt, want wij zijn niet de enige gebruikers van het zoete water uit het IJsselmeer. Ook inwoners en bedrijven in Flevoland, Friesland, Groningen, Noord-Holland en Overijssel maken hier gebruik van. Zo zijn er 16 betrokken overheden )* die rondom het IJsselmeer en Markermeer de bestaande afspraken over de waterverdeling hebben herzien en zijn er nieuwe afspraken gemaakt.

Dit was ook nodig omdat tijdens de droge zomer van 2018 bleek dat de afspraken (uit 2009) over de waterverdeling van het IJsselmeergebied niet meer passend waren bij de huidige situatie. Er is meer watervraag, terwijl de periodes van extreme droogte steeds vaker voorkomen. Bovendien is het IJsselmeerwater de bron voor het drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland en treedt er in droge periodes meer verzilting op en is er sprake van meer verdamping.

Het was tijd om de regionale afspraken tegen het licht te houden en te toetsen aan de geldende landelijke verdringingsreeks (prioriteiten volgorde). In deze regionale reeks zijn er afspraken gemaakt hoe het water wordt verdeeld als er sprake is van een dreigend watertekort. Hierbij staat beschreven welke doelen het langst water ontvangen en welke als eerste worden “gekort”. Hiermee wordt het duidelijk wat de volgorde van de waterverdeling is voor de industrie, landbouw, scheepvaart en waterschappen. Dit schept de gevraagde duidelijkheid vanuit verschillende partijen.

We werken nu conform de nieuwe afspraken. Hieraan hebben de ondertekenaars )* zich aan geconformeerd.

In 2023 worden deze afspraken overgenomen (na afronding van een inspraakprocedure) in de provinciale omgevingsverordening. Maar tot die tijd werken we conform de gemaakte afspraken over de regionale verdringingsreeks. We willen graag de duidelijkheid verschaffen aan alle gebruikers van het IJsselmeer – Markermeer. Zuinig omgaan met zoet water blijft een belangrijk punt. Daarom blijven we ook in gesprek van de gebruikers.

Zie voor meer achtergrond over het bestuursovereenkomst waterverdeling onderstaande link.

https://www.hunzeenaas.nl/app/uploads/2022/02/Bestuursovereenkomst-regio-IJsselmeergebied-1.pdf

)* De ondertekenaars zijn: Rijkswaterstaat, provincies Friesland, Drenthe, Groningen, Flevoland, Noord-Holland en Overijssel en de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht, Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest, Vechtstromen, Vallei en Veluwe, Zuiderzeeland, Wetterskip Frieslån en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Inge Eshuis (lid Dagelijks Bestuur) van Water Natuurlijk heeft de afspraken ondertekend namens Waterschap Hunze en Aa’s.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring