Is er toekomst voor de Zandhommel?
PvdA heemraad Hennie Wiersma van het waterschap Hollandse Delta en Astrid Withagen van Natuurmonumenten namen de eerste exemplaren van het onderzoeksrapport over de Zandhommel in ontvangst.
Het gaat niet goed met de natuur. De biodiversiteit ofwel de variatie aan leven brokkelt af.
(foto hierboven: Gewone pad)
Overal op de wereld maar zeker in ons land. Nederland is wereldkampioen biodiversiteit verlies. Toch is de zorg voor de natuur in ons land wettelijk geregeld, maar zelfs de overheden weten niet van het bestaan van deze zogenoemde zorgplicht. Ook bij de aanleg van een nieuw fietspad bij ’s-Gravendeel trok de natuur aan het kortste eind.
Al in 1992 kwamen 195 landen in Rio de Janeiro tot een verdrag om het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Dat daar niets van terecht is gekomen is inmiddels wel duidelijk. Niettemin kwam er ook in ons land wetgeving om de natuur te beschermen. Zo bestaat er al decennia een wettelijke zorgplicht. Ten tijde van de aanleg van een nieuw fietspad bij ’s-Gravendeel was deze zorgplicht vastgelegd in artikel 1.11 van de Wet Natuurbescherming.
Dat de aanleg van een fietspad nadelig is voor de planten en dieren die op die plek voorkomen is logisch en dat hoeft ook geen probleem te zijn volgens de wet. De wet stelt dat die nadelen zo veel mogelijk voorkomen, beperkt en ongedaan gemaakt moeten worden. Daar is bij de aanleg van het fietspad niets van terecht gekomen. Vandaar het schriftelijk verzoek aan de betrokken overheden om alsnog de aangerichte schade aan de natuur te compenseren.
Een antwoord liet lang op zich wachten maar na diverse malen aandringen kwam er in april van dit jaar een antwoord van de provincie Zuid-Holland. Ook namens de gemeente Hoeksche Waard, het waterschap Hollandse Delta en het wegschap Kiltunnel. Het verzoek om te compenseren voor de verdwenen natuur werd afgewezen. In de brief gaven de overheden toe dat er meer mogelijk was geweest op het gebied van natuurontwikkeling, maar dat was geen doelstelling van het project. Zoals ook waterkwaliteit niet het uitgangspunt was bij de aanleg van extra water.
Toch vinden de overheden dat ze aan de wettelijk vereisten hebben voldaan. Dit terwijl 6000 m2 natuurlijk groen onder het asfalt is verdwenen, terwijl daar helemaal niets tegenover is gesteld. Tegen het besluit van de provincie om het verzoek om compensatie af te wijzen is een bezwaarschrift ingediend. De bezwarentermijn is opgeschort voor overleg. Partijen moeten kijken of een compromis mogelijk is.
We moeten nu eindelijk de zorg voor de natuur eens serieus gaan nemen. De signalen dat het heel slecht gaat met de biodiversiteit volgen elkaar steeds sneller op. Recent nog het bericht van een achteruitgang van 60% van de Gewone pad in deze eeuw. Zelfs de meest algemene diersoorten komen onder druk. Dat moet stoppen en van onze overheden mag verwacht worden dat ze tenminste de wettelijke regels voor bescherming van de natuur serieus nemen.
Joost Kievit MSc
PvdA heemraad Hennie Wiersma van het waterschap Hollandse Delta en Astrid Withagen van Natuurmonumenten namen de eerste exemplaren van het onderzoeksrapport over de Zandhommel in ontvangst.
Sluit je op zondag 23 juni 2024 aan bij The Climate Chain! We slaan de handen ineen en trekken een rode streep langs de Nederlandse kustlijn. Samen vormen we een human chain en vragen we snellere actie tegen ontwrichtende klimaatverandering en voor een volhoudbare economie. Zo maken we het grote draagvlak voor meer en snellere klimaatactie zichtbaar.
Water Natuurlijk maakt zich zorgen om de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in het milieu. Op tal van plekken zitten meer dan 50 verschillende soorten van dat gif in het polderwater. Het tast onze leefomgeving aan en het is een bedreiging voor ons drinkwater.
Boek gratis een lezing 'Waterschap en onze Leefomgeving'
Lees er hier meer over!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring