Navigatie overslaan

Zoetwaterkanaal hard

Het Kierbesluit heeft gezorgd voor een meer geleidelijke overgang van de zee naar het Haringvliet. De nadelen van die harde afsluiting zijn hiermee enigszins gecompenseerd. Het betekende wel dat innamepunten voor zoet water op Goeree-Overflakkee naar het oosten moesten worden verplaatst. Er kwam een zoetwaterkanaal. Afgelopen week lag er een voorstel aan het bestuur van het waterschap voor verbeteringen aan dit kanaal. Dat leverde de nodige discussie op.

Natuurlijk systeem?

Een watersysteem is in de eerste plaats een natuurlijk systeem. Althans dat hoort het te zijn. Bacteriën, planten en dieren werken hierin samen. Zo ontstaat er een zogenaamd zelfreinigend vermogen. Stoffen worden omgezet en verwerkt. Natuurlijke processen groeien als het goed is naar een evenwicht. Het water wordt hiermee een gezond leefmilieu voor een grote variatie aan leven. Biodiversiteit.

Niet bij het waterschap Hollandse Delta. Daar is het beleid al vele jaren gericht op vooral het technische systeem. Het draait om de aan- en afvoer van water. In hoofdzaak om de intensieve landbouw te faciliteren. Als het te nat wordt moet het water weg en bij droogte doen ze alles om te zorgen dat er kan worden beregend.

Vergeten is dat het watersysteem, naast het mogelijk maken van de landbouw, ook een ecologische functie heeft. Maatregelen om deze laatste functie te verbeteren kregen steevast het stempel “te duur”. Het zoetwaterkanaal kan model staan voor dit beleid van ons waterschap.

Landschappelijke inpassing

Het zoetwaterkanaal ligt strak en clean in het landschap van Goeree-Overflakkee. Van landschappelijke inpassing kun je nauwelijks spreken. De technische installaties staan waar ze nodig zijn om te pompen en te stuwen. Kaal en omringd met degelijk hekken. Het groen dat je ziet is de kleur van de verf van hekken en andere bouwsels. Bomen of struiken zijn er niet.

Natuurvriendelijke oevers zijn een onmisbaar onderdeel van een goed watersysteem. Helaas ze zijn er niet. Minimaal ruimtebeslag lijkt de drijfveer te zijn geweest bij de aanleg van het kanaal. Een gemiste kans én niet van deze tijd.

Het voorstel dat afgelopen week voorlag in het bestuur van het waterschap ademde dezelfde sfeer als altijd. 100% technologisch, automatisering van installaties, verplaatsing van apparaten om het peil te bewaken etc.

Zoetwaterkanaal
Andere wind

In het voorstel zat ook een maatregel om afkalving van de oever tegen te gaan. Ook hier een greep naar de techniek: toepassing van kunststof matten. Dit terwijl gebruik maken van de natuur ook kan. Met een geschikte inrichting van de oever kunnen oeverplanten een prima bescherming bieden. Een natuurvriendelijke oever dus.

Dit was de reden voor de fracties Natuur en Water Natuurlijk om hierover de discussie aan te gaan in de verenigde vergadering. Er kwam steun van andere partijen. De verantwoordelijk heemraad schatte in dat ongeveer de helft van de vergadering voorstander was. Er waren ook partijen die het stempel “te duur” al tevoorschijn haalden. Het kersverse college van dijkgraaf en heemraden paste het voorstel aan en daar werd toe besloten. Er komt een onderzoek naar de mogelijkheid van natuurvriendelijke oevers over de gehele lengte van het kanaal. Kansen dus voor waterkwaliteit, natuur én landschap.

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring