Navigatie overslaan

Zienswijze Groenblauwprogramma Dordrecht

De gemeente Dordrecht heeft begin dit jaar een speciale nota opgesteld voor haar groen- en waterbeleid. Water Natuurlijk is daar blij mee omdat nog niet zoveel gemeenten specifiek aandacht besteden aan het aspect water. Meestal wordt dat overgelaten aan een waterschap of aan Rijkswaterstaat.

Voor het Eiland van Dordrecht ligt het bijna als vanzelfsprekend voor de hand om ook een echt gemeentelijk waterbeleid te ontwikkelen. De Biesbosch en de rivieren rond het eiland zijn immers structuurbepalende wateren.

Water Natuurlijk heeft een reactie opgesteld en aan de gemeente toegezonden. Enkele punten uit de reactie zijn;

Groen

In het Groenblauwprogramma ( link opent in een nieuw tabblad) wordt de hoofdstructuur van het groenbeleid gelegd langs de Wantij en de Dordwijk zone. Samen met de stadsparken biedt dat een goede basis voor beleid. Ook het ontwikkelen van ‘lanen’ in de stad kan bijdragen aan een betere leefomgeving.Met betrekking tot het ‘bomenbeleid’ is het van belang om niet alleen aantallen bomen te registreren maar ook de leeftijd/grootte in verband met de zuurstofproductie, de stofopvang capaciteit en de beeldvorming.

Dordrecht als groene stad kan zeker verder worden ontwikkeld; dat is toeristisch ook belangrijk.
Er zijn ook kansen voor meer groen. Een extra groenzone zou de A16 corridor kunnen zijn die de bedrijfsterreinen Dordtse Kil 2, 3 en 4 een groene afscherming geven, en een groene inbedding biedt van de milieubelastende havens en de verkeersinfrastructuur. Op deze wijze worden ‘rood’ en ‘groen’ meer op elkaar afgestemd.

Op de Groen Blauwe Visiekaart (Urbanisten 2020; link opent in een nieuw tabblad) is de groene hoofdstructuur weergegeven, welke aangevuld kan worden met de Zuid-Hollandse (Dordtse en Sliedrechtse) Biesbosch, de Polder Biesbosch en de Noordbovenpolder (Wantijzone). Ook de landbouw polders zijn van grote betekenis voor de stad (rust, schone lucht, ecologische waarden).

Blauw

Samen met het Waterschap Hollandse Delta (WSHD), Staatsbosbeheer (SBB) en Rijkswaterstaat (RWS) kan de gemeente belangrijke projecten ontwikkelen en maatregelen nemen voor een klimaatbestendige en robuuste wateren:

  • Meer water in de wijken (piekberging, verbetering afvoer/toevoer)
  • Koppeling water in de stad / polder (kwantiteit, kwaliteit)
  • Parken en sportterreinen (water kansen benutten)
  • Vergroten zoetwatergetijden areaal (KRW doelstelling; link opent in een nieuw tabblad)
  • Verbeteren waterkwaliteit hoofdwatersysteem (KRW doelstelling)
  • Actualiseren Hoogwaterbeschermingsprogramma (na 2050)

Voor de komende jaren ligt daarmee het groenblauwe beleid vast. De uitvoering van dit programma zal een flinke inzet eisen van de gemeente, maar ook van veel partijen zoals het Waterschap Hollandse Delta, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat

Dat groen blauw beleid moet, is duidelijk omdat de bouw van duizenden woningen en het duurzaam maken van de bedrijfsterreinen een enorme aanslag op het leefklimaat van het eiland kunnen doen.

De reactie van Water Natuurlijk Hollandse Delta is te lezen via deze link (opent in een nieuw tabblad).

Ron Gast, regio vertegenwoordiger eiland van Dordrecht

VRIEND WORDEN!

Logo 'Samen voor Biodiversiteit'

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring