Navigatie overslaan

Wat als… in 2050

26 maart 2025 vond het rondetafelgesprek ‘Kosten en impact van klimaatverandering op Nederland', bij de vaste commissie Klimaat en Groene Groei van de Tweede Kamer plaats.

(AI afbeelding hierboven: Nederland over 25 jaar met het lage klimaatscenario en heel veel biodiversiteit)

Verschillende partijen zoals Deltares en het KNMI hebben meegesproken en een position paper gemaakt voorafgaande aan het rondetafelgesprek.

De bijdrage van Arnold van Vliet (Nature Today | Doorkijkje naar onze gezondheid en leefomgeving in 2050 bij een veranderend klimaat) inspireerde mij om nu eens met een roze bril naar de toekomst te kijken. Alhoewel dat best moeilijk is in deze tijd vol politieke uitdagingen.

Geopolitieke ontwikkelingen hebben in het jaar 2025 een negatieve impact op het klimaatbeleid op globaal niveau. Maar als door een wonder had het volk ineens genoeg van de politieke leiders die op dat moment de boel in het honderd stuurden. Trump, Poetin en Netanyahu werden afgezet en er kwamen verstandige leiders. Eindelijk kon vanaf dat moment gewerkt worden aan problemen die de hele wereld bedreigden: de klimaatcrises en biodiversiteitscrises.

Door verstandig beleid werden broeikasgassen beperkt en kon het lage uitstoot klimaatscenario van het KNMI gehaald worden (KNMI - KNMI'23-klimaatscenario's) door om te schakelen naar duurzame energiebronnen en bosaanplant. Ook is de veestapel drastisch verkleind en veengebieden werden vernat wat een groot verschil maakt voor de CO2 – en methaanuitstoot. Bijkomend voordeel van het decimeren van de veestapel was een aanzienlijk betere water- en luchtkwaliteit. Dit hadden we veel eerder moeten doen!

De waterkwaliteit bleef na 2025 nog een tijd lang vrij slecht ondanks de inkrimping van de veestapel. Dit kwam door de industriële vervuiling met ZZS (zeer zorgelijke stoffen) zoals PFAS. De Europese Unie heeft in het jaar 2027 PFAS algeheel verboden. De wetenschap heeft voor de essentiële producten waarin PFAS verwerkt zit alternatieven ontwikkeld. Nadat heel veel grond gesaneerd was, konden mensen in de omgeving van fabrieken als Chemours eindelijk weer eens groente uit eigen tuin en eitjes van hun eigen scharrelkippen eten. Ook pesticides speelden in 2025 nog een rol van betekenis in de waterkwaliteit. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Het is uiteindelijk wereldwijd uit gefaseerd. Vrijwel iedereen in Nederland is aangesloten bij een community zoals Herenboeren of Land van Ons. We kunnen wel stellen dat de biodiversiteit een boost heeft gekregen door het regeneratief gebruiken van het land voor ons voedsel. Ik ben nu 83 jaar en doe nog geregeld mee met het oogsten bij de Herenboeren waar ik al 26 jaar deel van uit maak.

De temperatuur is nu in 2050 nog steeds zo’n 2 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Dit heeft nog steeds wel gevolgen voor de volksgezondheid. Zo zijn er muggen met virussen die er vroeger niet waren. Gelukkig hebben deze muggen natuurlijke vijanden doordat de regering goede maatregelen tegen hitte/droogte in stad en natuur heeft genomen zodat de natuur er florissant bij staat. Hierdoor gaat het goed met vogels en vleermuizen die muggen als stapelvoedsel gebruiken. Het waterpeil staat een stuk hoger dan in 2025 waardoor bomen niet verdrogen. Dit was tevens goed voor huizen die ooit door paalrot bedreigd werden.

Tot slot: een van de betere ontwikkelingen van de laatste 25 jaar zijn de nature-based solutions om klimaatschade te beperken. Het project “Ruimte voor de Rivier” heeft zijn nut bewezen bij de extreme buien die nog steeds regelmatig optreden. Ook natuurlijke klimaatbuffers en wadi’s in de stad zorgen voor wateropslag en bovendien zijn dit leuke gebieden voor natuur en recreatie.

Mirjam de Neef

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring