Navigatie overslaan

PFAS obstakel voor zuivering

Water Natuurlijk staat voor een degelijke en duurzame uitvoering van de waterschapstaken.

(foto hierboven: werkput)

De zuivering van afval is zo’n belangrijke taak. Ongezuiverd lozen is geen optie. Dat zou ernstige vervuiling van onze leefomgeving tot gevolg hebben. Veel besmettelijke ziekten verspreiden zich via afvalwater en dus is een goede zuivering ook in het belang van de volksgezondheid. In het dagelijks bestuur van het waterschap Hollandse Delta is Water Natuurlijk heemraad Anne Mollema verantwoordelijk voor deze taak.

Aan de Staart in Dordrecht staat de zuiveringsinstallatie voor het afvalwater van de 120.000 Dordtenaren en de Dordtse bedrijven. Alle poep, pies en andere vuiligheid komt via de riolering daar terecht, wordt gezuiverd en dan is het schoon genoeg om op de Beneden Merwede te lozen. De zuiveringsfabriek draait altijd. Dag en nacht. Storingen moeten snel verholpen worden en bij groot onderhoud gaat het zuiveren gewoon door. Op dit moment wordt er een grote onderhoudsklus uitgevoerd.

Heemraad Mollema:

“We zijn bezig om op het terrein van onze zuivering leidingen te vervangen. Deze leidingen transporteren afvalwater tussen de verschillende onderdelen van de installatie. Ze liggen zo’n 40 jaar in de grond en zijn dus verouderd. De bodem zakt en de leidingen zakken mee. Dat geeft spanning op deze buizen en het risico op een breuk neemt met de tijd toe. We moeten voorkomen dat zo’n leiding barst, want dat geeft een grote storing in de installatie, grote milieuvervuiling en hoge extra kosten. Bij het werk ondervinden we problemen doordat de bodem van ons terrein vervuild is met PFAS.”


PFAS staat voor een groep van duizenden door de mens gemaakte chemische stoffen. Ze breken niet of nauwelijks af en ze hopen op mensen en dieren. Ze tasten het milieu en de gezondheid van mensen aan. Ze zijn inmiddels overal, maar een deel van de Hollandse Delta is een hotspot vanwege de aanwezigheid van het bedrijf Chemours in Dordrecht. Dat bedrijf is een grote bron van de vervuiling met PFAS gebleken en de zuiveringsinstallatie van het waterschap Hollandse Delta ligt naast Chemours.


tijdelijk extra zuivering voor PFAS

Anne Mollema:

“De leidingen die we vervangen liggen meters

diep in de grond. Dat betekent dat de werkput volloopt met water. Met pompen zorgen we dat er droog gewerkt kan worden; maar het opgepompte water is vervuild met PFAS. Zodanig dat het niet rechtstreeks geloosd kan worden op de rivier. Het kan ook niet ingevoerd worden in onze zuivering. Die kan deze vervuiling niet verwijderen. We hebben dus extra voorzieningen moeten maken. Het opgepompte water gaat naar een tijdelijk bassin. Vervolgens voeren we het water door een speciaal in containers ingebouwde tijdelijke zuiveringsinstallatie. Hier passeert het koolstoffilters en dan is het schoon genoeg om te lozen. Dat maakt deze operatie extra complex.”

Bewoners en bedrijven in de Hollandse Delta brengen met elkaar de kosten op, die gemoeid zijn met het werk van het waterschap. Het ziet ernaar uit dat hier fors extra kosten gemaakt worden vanwege een vervuiling waarop het waterschap zelf geen invloed had. Dan komt de vraag op: 'Moeten onze bewoners daarvoor opdraaien?'

Anne:
“Dit is een grote klus. Het loopt in de
miljoenen euro’s. Duidelijk is dat de vervuiling met PFAS forse extra kosten met zich meebrengt. Het waterschap huldigt het principe, dat de vervuiler betaalt. We onderzoeken of en hoe dat in dit geval ook gehanteerd kan worden. Onze eerste zorg is een goed functionerende zuiveringsinstallatie. En voor alle verontreinigingen en in hetbijzonder voor PFAS zegt Waterschap Hollandse Delta: Aanpak bij de bron. Want wat er niet in komt hoeven we er ook niet uit te halen. En wat er niet goed uit te halen is, willen we al helemaal niet.”

Water Natuurlijk wenst het waterschap Hollandse Delta en heemraad Anne Mollema succes bij dit belangrijke werk. Belangrijk voor onze leefomgeving en de gezondheid van de mensen in Dordrecht en omstreken.

Joost Kievit MSc

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring