Navigatie overslaan

Vraagtekens bij natuurvriendelijke oever

Waterschap Hollandse Delta legde onlangs de natuurvriendelijke oevers langs bij Piershilse Gat aan. Een kijkje ter plekke levert een teleurstellend beeld op. Zo te zien is dat de oever juist minder natuurvriendelijk is gemaakt. Reden voor de fractie Natuur om schriftelijke vragen te stellen aan het dagelijks bestuur.

Overgangen

In de natuur zijn overgangssituaties belangrijk. Overgangen van bijvoorbeeld zoet naar zout, grasland naar bos en water naar land zijn rijk aan soorten planten en dieren. Tenminste als deze overgangen geleidelijk verlopen.
Natuurvriendelijke oevers zorgen voor een geleidelijke overgang van diep water naar land. Zones met ondiep water en een vochtige bodem die heel geleidelijk oplopen naar een droger milieu zijn hiervoor karakteristiek. Zo ontstaan er verschillende milieus waar verschillende soorten planten en dieren voorkomen.
De meeste watergangen in onze polder zijn steil en herbergen nauwelijks natuurwaarden. De oevers moeten dan dus minder steil worden gemaakt om natuurvriendelijker te worden.

Steile over West Binnenhaven
Steile over West Binnenhaven
Waterbeheerplan

In het waterbeheerplan van het waterschap is opgenomen dat er een natuurvriendelijke oever zou worden aangelegd van 3,3 km langs het Piershilse Gat en bij de Deltahoeve.
Dit is een zogenaamde K.R.W.-maatregel (een verplichting vanuit de Europese Kader Richtlijn Water). Oorspronkelijk had dit project tussen 2007 en 2009 moeten worden uitgevoerd. Het werd echter langdurig vertraagd. Naar verluid vanwege problemen met de grondverwerving.

Uiteindelijk stelde de Verenigde Vergadering in 2017 hier € 2.257.000 voor beschikbaar. Ook werd er een Europese subsidie aangevraagd. Nu is het project gereed. Het resultaat is echter teleurstellend.

Minder natuurvriendelijk

Over grote lengtes van de oevers is het talud steiler gemaakt. Achter de oude oeverbeschoeiing is een strook grond weggegraven van ongeveer een meter breed. Hierdoor is een zone met ondiep water ontstaan. Dat is positief voor het waterleven. Echter de insteek van het talud is op dezelfde plek blijven liggen en dus is ze steiler dan voorheen. Er is geen sprake van een geleidelijke overgang. Er is dus nu een oever die minder natuurvriendelijk is. Het lijkt een gemiste kans om een volwaardig watersysteem te realiseren.

Opheldering

De fractie Natuur heeft het college van dijkgraaf en heemraden om opheldering gevraagd over deze kwestie. Voor een definitief oordeel moeten we eerst alle feiten kennen.

Joost Kievit MSc

VRIEND WORDEN?

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring