Peilbesluit Kop van Goeree
Een gemiste kans vindt Water Natuurlijk Hollandse Delta. Het nieuwe peilbesluit voor de Kop van Goeree waarover binnenkort een besluit valt, zal de waterkwaliteit niet verbeteren. Dat is wel nodig want de waterkwaliteit is heel slecht. Het kan anders en daar pleit Water Natuurlijk ook voor.
Slechte kwaliteit
De door het waterschap Hollandse Delta uitgevoerde analyse van het watersysteem is duidelijk over de kwaliteit. Die is ronduit slecht. Heel hoge concentraties stikstof en fosfaat afkomstig uit de landbouw zijn hier debet aan. Waterplanten groeien er nauwelijks en het zuurstofgehalte is regelmatig te laag. Verder is op diverse plekken sprake van verzilting. Met een peilbesluit kun je daar wat aan doen.
Waterdiepte
Basisvoorwaarde voor een goede kwaliteit is voldoende waterdiepte. Het waterschap heeft hier streefwaarden voor. Watergangen met een breedte van vier meter of meer moeten een diepte hebben van minimaal één meter. Voor de smallere watergangen geldt een halve meter. Uit de analyse komt naar voren dat voor het gebied waar nu een besluit over wordt genomen die minimale diepte veelal niet wordt gehaald. Gemiddeld voldoet slechts 16% van de hoofdwatergangen en 46 % van de overige watergangen aan de streefdiepte. Bij voldoende diepte vindt er een verdunning plaats van de diffuse lozingen uit de landbouw en worden dus de concentraties aan verontreinigingen lager. Ook wordt het systeem stabieler.
Peil opzetten?
Dieper water kun je op twee manieren bereiken. Vergraven of peil opzetten. Uit de systeemanalyse blijkt dat het verhogen van het peil het meest voor de hand ligt. Vergraven geeft meer zoute kwel. En, een een hoger peil vermindert juist door de tegendruk van het hogere water de afkalving. Verder zijn er in het gebied heel veel watergangen. De kosten om die allemaal dieper te maken zijn hoog. Peilverhoging zou dus moeten voor de waterkwaliteit, maar het gebeurt niet. In het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden wordt de huidige praktijk ongeveer gehandhaafd.
Landbouw belang
Belangrijkste reden om het peil niet te verhogen is het landbouwbelang. Boeren moeten met hun machines het land op kunnen om dit te bewerken. Water Natuurlijk vindt dat er bij het peilbesluit te weinig aandacht is voor verdroging. We hebben nu enkele droge jaren achter de rug (en de verwachting is dat dit in 2020 weer het geval is) en dan is er onvoldoende water voor de gewassen. Vaak kost het veel moeite om te beregenen. Water Natuurlijk zal in de Verenigde Vergadering het belang van waterkwaliteit en de verdrogingsprobleem nog eens benadrukken.
Joost Kievit MSc
Gebiedsanalyse Peilbesluit Kilhaven kaart peilbesluit