Tussenevaluatie onze waterkwaliteit – waar staan we?
Op 11 december 2024 werd een rapport gepubliceerd: “Koepelrapport tussenevaluatie KRW”. In deze tussenevaluatie is te zien waar we staan op het gebied van het verbeteren van de waterkwaliteit.
Water Natuurlijk heemraad Anne Mollema krijgt op de valreep steun voor zijn acties tegen PFAS.
(foto hierboven: demonstratie bij Chemours in Dordrecht.)
Een motie van die strekking (zie 'Downloads' hieronder) kreeg in de laatste bestuursvergadering in 2024 een ruime meerderheid. Dat was geen gelopen race. Twee vergaderingen en veel discussie waren nodig om tot dit besluit te komen, maar nu zet het waterschap Hollandse Delta een stap in de strijd tegen deze “For ever chemicals”.
In oktober werd duidelijk dat de motie van de Partij voor de Dieren geen meerderheid zou krijgen in de Verenigde Vergadering van het waterschap. Een stevig standpunt van het waterschapsbestuur om PFAS uit te bannen zat er toen niet in. PFAS is een groep van duizenden door de mens gemaakte stoffen die voor allerlei dagelijkse toepassingen gebruikt worden. De stoffen zijn giftig voor mens en milieu en breken niet of nauwelijks af. Integendeel ze hopen zich op in het menselijk lichaam en in planten en dieren. Waarschijnlijk zijn de stoffen schadelijk voor het immuunsysteem, de voortplanting, de ontwikkeling van het ongeboren kind en kankerverwekkend, aldus het Rijksinstituut voor gezondheid en milieu (link opent in nieuw tabblad).
PFAS verspreiden zich gemakkelijk en inmiddels zijn ze overal in het milieu te vinden. Het bedrijf “Chemours” in Dordrecht is een belangrijke uitstoter. Werknemers en omwonenden van dat bedrijf vrezen voor hun gezondheid en eisen op verschillende manieren het stoppen van de vervuiling. Ook via landbouw bestrijdingsmiddelen komen deze stoffen in het milieu. Het is negatief voor de waterkwaliteit en dat is een verantwoordelijkheid van het waterschap.
De motie, ondersteund door Water Natuurlijk, kwam in december 2024 opnieuw aan de orde.
Water Natuurlijk fractievoorzitter Konnie Wilkens:
“In mijn werk als milieukundige heb ik regelmatig te maken met PFAS-verontreinigingen. Het verwijderen hiervan uit water is niet eenvoudig, kostbaar maar noodzakelijk. Het gaat om ons water en we moeten als waterschap Hollandse Delta een stevig en, wat ons betreft unaniem, standpunt innemen. We moeten dit probleem zo snel als mogelijk aanpakken bij de bron en erger voorkomen.”
Het waterschap krijgt op verschillende manieren met PFAS te maken. Het komt in het water waardoor de doelen voor waterkwaliteit verder uit beeld raken, baggerslib raakt vervuild waardoor de afzet moeilijker en kostbaarder wordt en het komt via de riolering in de zuiveringsinstallaties terecht. Het waterschap heeft zich in korte tijd toegerust voor deze problemen. De nodige menskracht beschikbaar gemaakt, kennis ontwikkeld en de samenwerking met andere overheden aangegaan en de verantwoordelijkheid voor het PFAS-dossier is belegd in het dagelijks bestuur, in de persoon van heemraad Anne Mollema.
Er kwam een aangifte van het waterschap tegen het bedrijf Chemours voor illegale lozing en recent werd een proefopstelling voor de verwijdering van PFAS uit afvalwater in gebruik genomen. Nu is er een grote bestuurlijke meerderheid voor de motie die dit werk ondersteunt en ons waterschap aansluit bij de oproep van de waterschappen aan het Kabinet om PFAS te stoppen.
Heemraad Anne Mollema:
“Iedereen wil schoon water; het stond ook in alle verkiezingsprogramma’s. Dan moeten overheden ook hun verantwoordelijkheid nemen om daar aan te gaan werken. Dat begint bij de bron en dat gaat in de eerste plaats over stoffen waar je niet meer van af komt (de ‘forever chemicals’), waaronder PFAS. We worden vrijwel dagelijks met dit ingewikkelde probleem geconfronteerd en dan is brede steun noodzakelijk om als waterschap Hollandse Delta stevig positie in te nemen om het probleem aan te pakken.”
Joost Kievit MSc
Op 11 december 2024 werd een rapport gepubliceerd: “Koepelrapport tussenevaluatie KRW”. In deze tussenevaluatie is te zien waar we staan op het gebied van het verbeteren van de waterkwaliteit.
Woensdag 18 december was de laatste Verenigde Vergadering van het Algemeen bestuur van het waterschap Hollandse Delta.
Knotwilgen zijn een iconisch onderdeel van het Nederlandse landschap.
Boek gratis een lezing 'Waterschap en onze Leefomgeving'
Lees er hier meer over!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring