Symposium: Meer bomen, nu!
Hoekschewaards Landschap, HW zoemt en Water Natuurlijk organiseren een symposium over bomen. De vraag “Hoe krijgen we meer bomen en struiken in de streek?” staat centraal.
Bomen zijn onze medestanders in de strijd tegen klimaatverandering. Bovendien leveren zij ons ook diensten op het gebied van behoud van biodiversiteit.
(foto hierboven: Vliegenzwam)
Reden te meer om goed voor onze bomen te zorgen. Helaas heeft de decennia lang slepende stikstofcrisis al veel kwaad gedaan.
Een groot maar onzichtbaar drama speelt zich af onder de grond. Dit is het domein van enorme schimmelnetwerken waarmee bomen samenwerken. Deze schimmelnetwerken vormen vruchtlichamen die wij kennen als paddenstoelen. Bomen en deze schimmelnetwerken hebben een symbiotische relatie die van cruciaal belang is voor de gezondheid van bossen. Veel paddenstoelen, zoals mycorrhiza-schimmels, vormen een netwerk met de wortels van bomen. Dit netwerk vergroot het worteloppervlak van de bomen, waardoor ze gemakkelijker water en voedingsstoffen zoals fosfor en stikstof kunnen opnemen. In ruil daarvoor leveren bomen de schimmels suikers die ze via fotosynthese produceren. Deze samenwerking bevordert de groei van beide organismen en draagt bij aan de stabiliteit en biodiversiteit van het ecosysteem.
Een overmaat aan stikstof in het milieu, veroorzaakt door de landbouwsector en industriële vervuiling, verstoort deze delicate balans. Te veel stikstof leidt tot veranderingen in de bodemchemie, wat de symbiotische relatie tussen bomen en paddenstoelen kan beschadigen. Hierdoor verdwijnen ectomycorrhiza-schimmels, wat het vermogen van bomen om voedingsstoffen op te nemen vermindert. Dit kan de groei van bomen belemmeren en uiteindelijk de gezondheid van het hele bos aantasten.
De paddenstoelensoorten die het moeten afleggen zijn vooral de soorten die uitgebreide schimmelnetwerken vormen, zoals ridderzwammen en gordijnzwammen. We zien tegenwoordig steeds meer geelwitte russula, levermelkzwam en de gele aardappelbovist, kenmerkende soorten van vermestte bossen. Dat is vooral in tijden van droogte een groot gemis want het schimmelnetwerk voorziet bomen van water vanuit diepere lagen in de bodem. Verder beschermen deze schimmels de bomen tegen bodempathogenen en zware metalen.
De huidige minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft de zware taak om dit probleem op te lossen en tevens haar achterban van boeren tevreden te stellen. Ik ben bang dat hier de natuur opnieuw het onderspit gaat delven.
In deze uitdagende tijden voor de natuur is het des te meer van belang om meer bomen te planten. Kom daarom naar ons symposium “Meer bomen, nu!”.
Mirjam de Neef
Hoekschewaards Landschap, HW zoemt en Water Natuurlijk organiseren een symposium over bomen. De vraag “Hoe krijgen we meer bomen en struiken in de streek?” staat centraal.
Water Natuurlijk slaat alarm over de hoeveelheid gifstoffen in het water.
Water Natuurlijk zet zich al jaren in om bestrijdingsmiddelen met glyfosaat als werkzame stof bij het waterschap uit te bannen.
Boek gratis een lezing 'Waterschap en onze Leefomgeving'
Lees er hier meer over!Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring