In de praktijk zagen we dat er in de Hollandse Delta nog steeds nieuwe sloten gegraven werden waarbij waterkwaliteit geen factor was. Schriftelijke vragen van de fracties Natuur en Water Natuurlijk brachten duidelijkheid over de opstelling van het waterschap Hollandse Delta. De hiervoor geldende beleidsregels stammen uit 2014 en gaan uit van het zogenoemde hydraulisch minimum. Alleen de aan- en afvoer van water zijn bepalend. Waterkwaliteit speelt geen rol.
Met een motie probeerden de fracties Natuur en Water Natuurlijk een stap te zetten om ook in de praktijk met waterkwaliteit aan de slag te gaan. Het bestuur programma van het dit jaar aangetreden waterschapsbestuur biedt hiervoor ook de basis, maar woorden maken het water niet schoner. We moeten de daad bij het woord voegen. Helaas steunden de verantwoordelijk heemraad en de andere partijen in het bestuur de motie niet.
Overbodig noemde de heemraad de motie. Wat er in stond was al dagelijkse praktijk. De oude beleidsregels sluiten niet uit dat het waterschap verder gaat en er wordt al zo gewerkt, aldus de heemraad. Uiteraard klopt dat, maar hij ziet over het hoofd dat de beleidsregels ook een externe werking hebben. De provincie, de gemeenten en particulieren kunnen in de meeste gevallen op basis een simpele melding nieuwe watergangen graven. Daarbij zijn ze dan gebonden aan de verouderde beleidsregels. De nieuwe regels komen in 2025 stelde de heemraad in het vooruitzicht. Waterkwaliteit moet dus nog even wachten.
Joost Kievit MSc