Galathesedijk: bloemrijk?
Bewoners van de Galathesedijk bij Ooltgensplaat wilden graag meer bloemen op de dijk en benaderden hiervoor Water Natuurlijk. Bleek dat door een verkeerd beheer bloeiende planten voor een groot deel waren verdwenen. Toch is de inschatting dat met een aanpassing hiervan de soortenrijkdom weer kan terugkomen. Water Natuurlijk adviseert over een beheer gericht op biodiversiteit.
Verkeerd beheer
Vele jaren zijn grote delen van de dijk gemaaid met de klepelmaaier. Daarmee worden de planten en alles wat daarop aanwezig is zoals eieren, rupsen en volwassen insecten vermalen. Dat maaisel blijft liggen wat leidt tot een ophoping van meststoffen in de bodem. De begroeiing wordt hierdoor eentoniger en ruiger. Soorten als brandnetel krijgen de overhand. Bloemen verdwijnen en het insectenleven krijgt geen kans zich te ontwikkelen.
Ooit is dit beheer door het waterschap ingezet omdat het goedkoper zou zijn. Dit was verkeerde zuinigheid. Het verlies aan biodiversiteit zorgt nu al voor grote economische schade en dat neemt alleen maar toe. Ook hoeft slim beheer, gericht op biodiversiteit niet duurder te zijn.
Kansen op bloemen
De vraag is of een dijk die door verkeerd beheer grondig verpest is nog kansen biedt. Die kansen zijn er voor de Galathesedijk. Restanten van de vroegere vegetatie geven een indicatie wat er met een goed beheer terug kan komen.
Een inventarisatie van de nog incidenteel aanwezige plantensoorten geven een positief beeld over de potenties. Soorten als knoopkruid, margriet, gele morgenster, duizendblad, kaasjeskruid zijn echt de soorten die in bloemrijk grasland op dijken thuishoren op Goeree-Overflakkee.
Advies aanpassing beheer
Water Natuurlijk Hollandse Delta adviseerde, in samenspraak met de Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee, over een aanpassing van het beheer van de Galathesedijk.
Voor de zuidhelling van de dijk gaat het om tweemaal per jaar maaien en afvoeren van het maaisel. Hierdoor worden meststoffen afgevoerd en wordt het minder ruig. Op den duur komen kruiden terug. Na verloop van tijd kan er worden gefaseerd. Er worden stukken overgeslagen met maaien, waardoor ook insecten weer meer kansen krijgen. Voor de noordhelling adviseren we om de ontwikkeling met struiken zoals die nu al plaats vindt te handhaven.
Water Natuurlijk wil dat het college van dijkgraaf en heemraden het advies overneemt en gaat werken aan meer bloemen aan de dijk en herstel van biodiversiteit. Mooi meegenomen is ook dat de betrokken burgers dan met nog meer plezier aan de dijk kunnen wonen.
Joost Kievit MSc