Navigatie overslaan

Broedtijd, opgelet!

Water Natuurlijk krijgt ieder voorjaar meldingen over het verstoren van broedvogels. In de broedtijd hebben vogels rust nodig en dat is ook wettelijk vastgelegd.

Toch gaat het nogal eens mis. Vandaar deze oproep om de komende tijd vogels met rust te laten, zodat ze zich ongestoord kunnen voortplanten.

Broedtijd

Vroege vogels zijn al een tijdje bezig. Ze zitten al op eieren, maar de meeste soorten gaan de komende tijd werken aan nageslacht. In die periode zijn vogels kwetsbaar. Iedere verstoring kan een mislukt broedseizoen betekenen. En jonge aanwas is belangrijk voor het voortbestaan van soorten. Dat belang is wettelijk verankerd. Broedende vogels verstoren is strafbaar gesteld in de Wet Natuurbescherming.

Het is ook een tijd dat we weer buiten aan de slag gaan met allerlei klussen om het huis. Graag rekening houden met onze gevederde vrienden. Overheden en aannemers die voor overheden werken zijn ook nogal eens in de broedtijd aan het werk. Bomen en struiken snoeien, oevers onderhouden, bermen maaien enzovoorts. De afgelopen jaren heeft Water Natuurlijk veel aandacht besteed aan waar het mis ging. Het waterschap Hollandse Delta werkt tegenwoordig veel zorgvuldiger, maar fouten blijven altijd mogelijk.

Buizerd (foto van Gert Huijzers)

Gedragscode

Overheden zoals gemeenten en het waterschap moeten bij het werk de gedragscode Wet Natuurbescherming in acht nemen. Hierin staan de nodige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat broedende vogels verstoord worden. Onderzoek naar het voorkomen van vogels hoort hierbij. Vaak wordt dit aan aannemers overgelaten en dat kan een spanning opleveren tussen snel een klus willen klaren en de vereiste zorgvuldigheid met mogelijke vertraging tot gevolg.

Voor alle vogelsoorten geldt een extra bescherming tijdens de broedtijd en dat kan wel tot in de zomer duren. Er zijn ook vogelnesten die het hele jaar wettelijke bescherming genieten. Dat geldt bijvoorbeeld voor het nest van de Buizerd. Dat is omdat deze dieren meerdere jaren hetzelfde nest gebruiken. We hopen op een ongestoord broedseizoen. Als het toch mis gaat kan de Omgevingsdienst benaderd worden . Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de regels

Joost Kievit MSc

Vriend worden!

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring